Σε ύφεση η Ευρωζώνη: Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ

 Σε ύφεση η Ευρωζώνη: Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ

Μικρή μείωση 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2023 από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat ήταν για οριακή ανάπτυξη 0,1% το α’ τρίμηνο.

Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ είχε συρρικνωθεί 0,1% και το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Σε επίπεδο Ε.Ε. το ΑΕΠ αναπτύχθηκε οριακά 0,1% το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί 0,2% στην Ε.Ε. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022 το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α’ τρίμηνο του 2023, μετά από ανάπτυξη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Πολωνία με +3,8% κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν Λουξεμβούργο (+2,0%) και Πορτογαλία (+1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-4,6%), Λιθουανία (-2,1%) και Ολλανδία (-0,7%).

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% από τρίμηνο σε τρίμηνο και ετήσια ανάπτυξη 2,1%, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ. 

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το α’ τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες μετά από μείωση 1% στη ζώνη του ευρώ και 0,9% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. 

Οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην Ε.Ε. (μετά από +0,8% στη ζώνη του ευρώ και +0,4% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο. 

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην Ε.Ε. (μετά από -3,5% και -2,8% αντίστοιχα). Τέλος οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,1% στην Ε.Ε. (μετά από -0,2% και -0,3%). Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3% τόσο σε Ευρωζώνη όσο και σε Ε.Ε. (μετά από -2,5% και -2,3% το προηγούμενο τρίμηνο). 

Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης της την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. 

Αύξηση της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Το δ’ τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. μετά από +1,5% στη ζώνη του ευρώ και +1,3% στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης από τρίμηνο σε τρίμηνο κατέγραψαν Εσθονία (+4,4%), Μάλτα (+2,9%) και Ιρλανδία (+1,6%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση Λιθουανία (-1,5%), Ρουμανία (-1,1%) και Ελλάδα (-0,3%).

Πηγή: liberal.gr

Σχετικά Άρθρα