Φίλης σε Συρίγο: “Είστε αδιάφοροι για τη δημόσια υγεία, πεθαίνει ο κόσμος στην καρότσα”

 Φίλης σε Συρίγο: “Είστε αδιάφοροι για τη δημόσια υγεία, πεθαίνει ο κόσμος στην καρότσα”

Στις ελλείψεις στο ΕΣΥ αλλά και στα πρόσφατα περιστατικά θανάτων σε Κω και Νέα Μάκρη αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Action24.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ανέβαλε τρεις φορές τον διαγωνισμό για τους διασώστες, και ότι δεν αναπλήρωσε το προσωπικό στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να είναι 20.000 λιγότερο από το 2019.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον Άγγελο Συρίγο που αρνήθηκε πολλές φορές να απαντήσει αναφορικά με τους λόγους που αναβλήθηκε ο διαγωνισμός ενώ επέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοστολογημένο πρόγραμμα.

«Το πρώτο θέμα της καθημερινότητας είναι η υγεία. Μας λείπουν 700 διασώστες. 450 συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2019. Τρεις φορές έγιναν διαγωνισμοί και τρεις φορές αναβλήθηκαν επί ΝΔ, αντί να αξιοποιήσουν την πανδημία για να οργανώσουν τα επίλεκτα ατά τμήματα, τα άφησαν να βουλιάζουν. Δεν μας λείπουν ασθενοφόρα, μας λείπουν άνθρωποι να τα οδηγήσουν» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Το 2022 τον Δεκέμβριο είχαμε 84.000 προσωπικό στα νοσοκομείο στο ΕΣΥ. Όταν παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είχαμε 108.000. Δηλαδή 20 χιλιάδες λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία, και μόνιμο και συνολικά. Είναι δυνατόν με την πανδημία να αφήνουμε τα νοσοκομεία να καταρρέουν; […] Οι διασώστες λείπουν με ευθύνη της κυβέρνησης. Τρεις φορές αναβλήθηκε ο διαγωνισμός. Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ που λέει οτι ο νοσοκομειακός γιατρός μπορεί να δουλεύει και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση σπρώχνει πελάτες στον ιδιωτικό τομέα» είπε ακόμη ο Νίκος Φίλης που δεσμεύτηκε για αυξήσεις μισθών των νεοδιορισθέντων γιατρών, προσλήψεις αλλά και δημιουργία νέων κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στους δύο υποψηφίους:

Φίλης: Είναι προτεραιότητα η υγεία, δεν θα πεθαίνει ο κόσμος στα φορτηγά όπως στην Κω, επειδή δεν υπάρχει διασώστης, θα βρεθούν χρήματα. Αυτό σημαίνει κοινωνικό κράτος που η ΝΔ απαξιώνει.

Συρίγος: Προσπαθήσαμε με διαγωνισμούς να βρούμε γιατρούς, είμαστε μείον 2.000 γιατρούς, δεν προσήλθαν οι γιατροί γιατί δεν έχουν κίνητρο. Αυτό που αναφέρει ο κύριος Φίλης επιτιμητικά, ότι θα μπορούν να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα, το δώσαμε ως κίνητρο σε γιατρούς για να έρθουν. Το θέμα των μισθών σε ειδικά μισθολόγια και στους γιατρούς θα το δούμε τον επόμενο χρόνο συνολικά με άλλες ομάδες. Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των πραγμάτων, είπε ο κύριος Φίλης ότι θα φτιάξουν 380 κέντρα υγείας. Έχετε υπολογίσει το κόστος; Περιμένω τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει μόνος του να ζητήσει να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του. Η κακιά ΝΔ λέει ότι είναι 80 δισ. Πηγαίνετε σε κάποιον, καταθέστε το μόνοι σας.

Και μεις λέμε ότι θα φτιάξουμε πρωτοβάθμια υγεία αλλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για τόσες μονάδες. Το δικό μας πρόγραμμα είναι δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ και την Κομισιόν, κοστολογημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το εξής λάθος. Αναφέρθηκε και ο κύριος Φίλης στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Αυτά όμως είναι εφάπαξ, οι αλλαγές που θέλει να κάνει είναι μόνιμες. Θα τελειώσουν τα υπερκέρδη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πει πού θα βρει τα χρήματα σε μόνιμη βάση.

Φίλης: Η πρώτη ερώτηση είναι αν θέλουμε να πεθαίνει η γυναίκα πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού.

Συρίγος: Προφανώς δεν θέλουμε…

Φίλης: Αν δεν θέλουμε πρέπει να πάρουμε μέτρα. Δεν μπορεί να αναβάλετε τρεις φορές τον διαγωνισμό για τους διασώστες. Δεν μπορούμε να μην έχουμε οδηγούς για τα ασθενοφόρα και προσωπικό στα νοσοκομεία. Να βρείτε λεφτά. Κάνατε διαγωνισμό; Δεν κάνατε. Γιατί;

Συρίγος: Το ερώτημα είναι απλό. Λεφτά πού θα βρείτε; Γιατί δεν καταθέτε το πρόγραμμα σας;

Φίλης: Τρεις φορές κάνατε διαγωνισμό και τον αναβάλετε. Για 700 διασώστες. Δεν αναπληρώσατε όσους πήραν σύνταξη. Πεθαίνει η γυναίκα στην καρότσα και είστε υπόλογος, πρέπει να απαντήσετε. Γιατί δεν έγινε ο διαγωνισμός; Γιατί μειώθηκε το προσωπικό στα νοσοκομεία;

Συρίγος: Το ερώτημα είναι απλό. Εσείς λέτε ότι θα βρείτε τα λεφτά για να τακάνετε ολα. Πολύ ωραία αλλά μου θυμίζει το σακούλι του Άι Βασίλη.

Φίλης: Αναβάλλατε τρεις φορές τον διαγωνισμό, είστε υπόλογοι, πέθανε η γυναίκα στην καρότσα πάνω. Σε αυτό μην απαντάτε για το Γενικό Λογιστήριο. Απαντήστε γιατί δεν κάνατε τους διαγωνισμούς για τους διασώστες. Γιατί έχουμε λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία από το 2019; Γιατί δεν αναπληρώθηκε;

Συρίγος: Έχετε μια σειρά από μέτρα, μείωση ΦΠΑ, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα… Και εγώ θα τα ήθελα αυτά τα πράγματα αλλά δεν υπάρχουν λεφτά.

Φίλης: Σας έχω ρωτήσει γιατί αναβλήθηκε ο διαγωνισμός για τους διασώστες τρεις φορές και πέθανε η γυναίκα στην καρότσα; Και δεν απαντάτε. Γιατί;

Συρίγος: Η ερώτηση είναι πού θα βρείτε εσείς τα λεφτά. Δεν το ξέρω για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Φίλης: Όταν προκηρύσσεται διαγωνισμός υπάρχουν κατατεθειμένα τα λεφτά, γιατί αναβλήθηκε; Δεν απαντάτε. Και πεθαίνει η γυναίκα…

Συρίγος: Έχετε ένα πλήρες πρόγραμμα, ακούγεται πολύ συγκινητικό αυτό που λέτε… αλλά δεν απαντάτε που θα βρείτε τα λεφτά;

Φίλης: Μην ειρωνεύεστε, είστε αδιάφοροι για τη δημόσια υγεία, τρεις διαγωνισμοί αναβλήθηκαν και πεθαίνει ο κόσμος στην καρότσα…

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα