Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν-Ζελένσκι – Τι συζήτησαν

 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν-Ζελένσκι – Τι συζήτησαν

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε την Τετάρτη τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα και τις διμερείς σχέσεις τους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό η ολοκληρωμένη έρευνα για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα να διεξαχθεί με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών.

Αναφέροντας ότι θα μπορούσε να συσταθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της σε αυτό το πλαίσιο.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει όλος ο κόσμος στη συνέχιση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η συμφωνία που καθιέρωσαν με κοινές προσπάθειες διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, προσθέτοντας επίσης ότι βλέπει όφελος από τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τα Ηνωμένα Έθνη για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ειλικρινά κάθε είδους υποστήριξη για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση μιας επιτροπής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα εμπόλεμα μέρη, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για μια λεπτομερή έρευνα σχετικά με την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια μέθοδος διαπραγμάτευσης όπως στον διάδρομο των σιτηρών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατόν να αποτραπούν καθημερινά οι ανθρωπιστικές απώλειες όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις, επομένως θα πρέπει να επικρατήσει η ιδέα της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης με αποφασιστικότητα.

Σχετικά Άρθρα