Νέο σοκ με νεκρή 19χρονη έγκυο μαζί με το έμβρυο στη Νέα Μάκρη – Φοβερές καταγγελίες ότι άργησε 5 ώρες το ασθενοφόρο και ότι δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

 Νέο σοκ με νεκρή 19χρονη έγκυο μαζί με το έμβρυο στη Νέα Μάκρη – Φοβερές καταγγελίες ότι άργησε 5 ώρες το ασθενοφόρο και ότι δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

Μία νεαρή γυναίκα μόλις 19 ετών από τη Νέα Μάκρη, καθώς και το παιδί που κυοφορούσε, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη (6.6.2023) γιατί – όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του – το ασθενοφόρο καθυστέρησε κατά πέντε ώρες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τρίτης η κοπέλα, έγκυος στον 9ο μήνα, παραπονέθηκε στον σύζυγό της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Οι ίδιοι δεν διέθεταν αυτοκίνητο και έτσι στις 8:30 το πρωί κάλεσαν το ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, η ώρα περνούσε και το ασθενοφόρο δεν ερχόταν. Τελικά, έφτασε μετά τις 13:00 το μεσημέρι και μετέφερε τη έγκυο γυναίκα στο Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε το τραγικό γεγονός, ενώ δεν επιβίωσε ούτε το μωρό της.

  • Οι συγγενείς καταγγέλλουν πως η 19χρονη ήταν ζωντανή όταν την παρέλαβε το ασθενοφόρο και πιστεύουν ότι ήταν ζωντανή και όταν έφτασε στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης. Διερωτώνται, δε, γιατί – εφόσον η κατάστασή της ήταν σοβαρή – μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας και όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα το ΚΥ Νέας Μάκρης αναφέρει πως παρέλαβε την κοπέλα νεκρή. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε στις 13:38 και οι διασώστες προσπάθησαν να τη διασωληνώσουν στον δρόμο προς το κέντρο υγείας.

Η 19χρονη όταν έφτασε είχε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πλέον αναμένονται να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Η τραγωδία με την 63χρονη στην ΚΩ

Το νέο περιστατικό θανάτου έρχεται να προστεθεί στην τραγική είδηση με την άτυχη γυναίκα που ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού στο νησί της Κω καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει, που αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ στα νησιά.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 4 Ιουνίου με τη γυναίκα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού καθώς δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο του νησιού.

Εκεί η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή. Η 63χρονη έφτασε στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν αλλά ήταν πλέον αργά. Ο ορθοδοντικός Γιάννης Μαυρόστομος με ανάρτηση του στα social media ανέδειξε το περιστατικό.

Στην Κω που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. «Μπορεί να υπάρξει και μέσα στην ίδια ημέρα και τρεις φορές διακομιδή, οπότε να αναγκαστεί να έρθει τρεις φορές το αεροπλάνο στην Κω», ανέφερε η Μαρία Φρατζάκη Συντονίστρια ΕΣΥ, Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα ΓΝ – ΚΥ Κω.

Παρότι προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Στη Ρόδο από τις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Στο νοσοκομείο της Λήμνου ο μοναδικός αναισθησιολόγος είναι σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.

Στο ίδιο νοσοκομείο υπηρετεί 1 παθολόγος, 1 νεφρολόγος και ένας χειρούργος.

«Έχουμε φτάσει σε μέρα που έχουμε κάνει μέχρι και τρεις – τέσσερις διακομιδές με την απουσία του αναισθησιολόγου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Λήμνου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η Σαντορίνη δεν έχει αναισθησιολόγο και παθολόγο.

Στην Τήνο δεν υπάρχει Παθολόγος και υπάρχει ένας παιδίατρος που εξετάζει όλους τους κατοίκους.

Την ίδια ώρα Ίος, Άνδρος, Μήλος και Πάρος δεν έχουν μικροβιολόγο ενώ στη Σύρο έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.

Με προσωρινές μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει προσωρινή λύση αλλά η εξασφάλιση καταλυμάτων για τους υγειονομικούς καταλήγει σε οδύσσεια.

«Ακόμα και κατοικίες που χρησιμοποιούνται το χειμώνα από γιατρούς τη θερινή περίοδο εκδιώκονται για να χρησιμοποιήσουν τα οικήματά τους για ημερήσια μίσθωση», είπε η Παναγιώτα Βούλγαρη Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.

Και σημειώνει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα