Γιάννης Βαρδινογιάννης: “Λάθος ο όρος υπερκέρδη. Δεν αισχροκερδούμε”

 Γιάννης Βαρδινογιάννης: “Λάθος ο όρος υπερκέρδη. Δεν αισχροκερδούμε”

Δεν μπορεί να είναι υπερκέρδη τα κέρδη απο εξαγωγές, ειπε ο διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Γιάννης Βαρδινογιάννης, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου,  σημειώνοντας πως σημειώθηκαν υψηλά κέρδη το 2022, με την κερδοφορία των εταιρειών να κατευθύνεται στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil,  κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης τόνισε πως «η ύπαρξη υψηλών κερδών σε μια χρήση δεν είναι αισχροκέρδεια. Το σωστό είναι να μιλάμε για απρόσμενα κέρδη και όχι για υπερκέρδη. Η Motor Oil είχε 65% εξαγωγές εκ των οποίων το 80% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα λεφτά αυτά τα φέραμε στην Ελλάδα», και επισήμανε ότι «για το 2022 πληρώσαμε για φόρους και έκτακτη εισφορά 568 εκατ. ευρώ. Η υπόλοιπη κερδοφορία κατευθύνθηκε και κατευθύνεται προς επενδύσεις για όφελος της εταιρείας και της ελληνικής οικονομίας». Τόνισε ακόμη ότι δικαίως επιβλήθηκε η έκτακτη φορολογία καθώς η ίδια η εταιρεία είχε προτείνει στην κυβέρνηση την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας.

Ο Αναπληρωτής CEO του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του Ομίλου Motor Oil, αναφερθηκε στη διαδρομή 50 ετών της εταιρείας και επεσήμανε τους  σπουδαίους σταθμούς, τη συνεχή εξέλιξη στους κλάδους της Ενέργειας και τη συνεχή προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών.

Με την έννοια της σύμπνοιας βαθιά χαραγμένη στο DNA του Ομίλου, παρά τον παγκόσμιο πλέον χαρακτήρα και τις εξαγωγές σε πάνω από 70 χώρες, η Motor Oil συνεχίζει να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης. Η έντονη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, η συνέπεια,  ο σεβασμός, το μέτρο, η συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία χαρακτηρίζουν κάθε επιχειρηματικό πλάνο και στρατηγική κίνηση, όπως υπογράμμισε.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου μας, αποτελεί προτεραιότητα του επιχειρησιακού μας πλάνου και μοντέλου εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, η επόμενη ημέρα του Ομίλου έχει μπει σε φάση στρατηγικού προγραμματισμού πολύ καιρό πριν υλοποιηθεί το πρώτο έργο ή ακόμα και η πρώτη επένδυση. Σήμερα βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς και της προετοιμασίας χρόνων.»

«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους. Με ορίζοντα το 2030 προχωράμε στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές μας προτεραιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα πλάνο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου εύρους προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και καθιστούν τον Όμιλο μία ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γρήγορα αντανακλαστικά της Motor Oil που της επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα, η αναπροσαρμογή, η ευελιξία και ο εντοπισμός των νέων αναγκών του κλάδου, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. 

Κλείνοντας υπογράμμισε πως οι άνθρωποι παραμένουν το σημαντικότερο και πολυτιμότερο κεφάλαιο στη διαδρομή 50 και πλέον χρόνων της εταιρείας. «Δεν έχουμε στεγανά. Δίνουμε χώρο στους ανθρώπους μας και τους εμπιστευόμαστε. Ακούμε νέες ιδέες. Μας αρέσει να καινοτομούμε. Είμαστε μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και αποτύπωμα, όμως ο πυρήνας μας, οι αξίες μας παραμένουν στενά συνδεδεμένες με την οικογενειακή μας φιλοσοφία» σχολίασε χαρακτηριστικά. 
Τέλος η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,60 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα