Παρασκήνιο: Διαρρέουν ονόματα από Μαξίμου για το νέο υπουργικό – Οι αμετακίνητοι, οι νέοι και οι καραμπόλες

 Παρασκήνιο: Διαρρέουν ονόματα από Μαξίμου για το νέο υπουργικό – Οι αμετακίνητοι, οι νέοι και οι καραμπόλες

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η διαρροή ονομάτων για τους υπυργικούς θώκους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν, οι αλλαγές θα έχουν αφενός δομικά χαρακτηριστικά, θα υπάρχουν τα στελέχη που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους ενώ το ενδιαφέρον επικτρώνεται στα νέα ονόματα που μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι δομικές αλλαγές αναμένονται καταιγιστικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στα εξής:

  • Αναμένεται να ιδρυθεί νέο Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις και σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο.
  • Ακούγεται έντονα η «μετακόμιση» της χωροταξίας στο νέο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, αλλά και του Περιβάλλοντος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας.
  • Είναι πιθανό να «σπάσει» το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε δυο διαφορετικά χαρτοφυλάκια, αλλά και να «ομαδοποιηθούν» υπουργεία σε κύκλους ευθύνης με επικεφαλής υπερυπουργούς και αντικείμενο κεντρικά ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η διαχείριση της καθημερινότητας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων κλπ.

Ποιοι διατηρούν το παλιό χαρτοφυλάκιο

Μόνο εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα αποχωρήσουν η Λίνα Μενδώνη από το Πολιτισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκη από το Ψηφιακής Πολιτικής, ο Χρήστος Στυλιανίδης από το Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ακουστεί για τα υπουργεία Εσωτερικών με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου, αλλά και για το Εξωτερικών ή το Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μετακινείται πιθανώς στο Εθνικής Άμυνας.

Για το Πεντάγωνο όμως ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Δένδια (εάν δεν πάει πρόεδρος της Βουλής άρα ο Κώστας Τασούλας να οδεύσει προς το Πολιτισμού) και της Νίκης Κεραμέως (που όμως μπορεί να μετακινηθεί και στο Δικαιοσύνης). Ρόλο στο Εξωτερικών αναμένεται να έχει και ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, τον οποίο εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ο κ. Μητσοτάκης.

Στον οικονομικό κύκλο υπουργείων, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που θα έχει και την ευθύνη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το δίδυμο της Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης) ακούγονται για τα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών- Υποδομών.

Για το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Σκρέκα, με συνεργάτες βουλευτές από αγροτικές περιοχές, όπως ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Εάν υπάρξει νέα προσθήκη υπουργού από το χώρο του Κέντρου, τότε ίσως ένα υπουργείο από τα λεγόμενα «παραγωγικά» αναλάβει ο Γιώργος Φλωρίδης. Αν υπάρξει και δεύτερη προσθήκη, δεν θα εκπλαγεί κανείς να δει την Άννα Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργείο όπως λχ το Παιδείας, για το οποίο, όμως, έχει ακουστεί και το όνομα του τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου με το Επικρατείας της ΝΔ, Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ από τους «γαλάζιους» βουλευτές τις απαραίτητες προδιαγραφές συγκεντρώνουν άτομα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κλπ.

Στα υπουργεία της καθημερινότητας, αυξημένο ρόλο στο Υγείας θα έχει η επικεφαλής του Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ίσως μαζί με τον Χάρη Θεοχάρη, εάν αυτός επιστρέψει στην κυβέρνηση, καθώς και η Σοφία Ζαχαράκη που ακούγεται για το Στεγαστικής Πολιτικής. Σε αυτό τον τομέα θα αξιοποιηθεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ προς αναβάθμιση είναι και ο Γιώργος Σταμάτης από το Επικρατείας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και άλλα στελέχη που έδωσαν πετυχημένες εξετάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και «νέοι» παίκτες όπως η Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας και η «παλιά» Έλενα Ράπτη.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και οι «παλιοί» Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Ράπτη κλπ. Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αλέξης Πατέλης και ο νεοεισελθών Σταύρος Παπασταύρου, ίως με προσθήκη του Παύλου Μαρινάκη, εάν ενταχθεί στο τιμ της επικοινωνίας με κεντρικό ρόλο.