Φλωρινιώτης: Τα προβλήματα υγείας, τα δύσκολα παιδικά χρόνια στα ορφανοτροφεία, η κόντρα με τον Πανταζή

 Φλωρινιώτης: Τα προβλήματα υγείας, τα δύσκολα παιδικά χρόνια στα ορφανοτροφεία, η κόντρα με τον Πανταζή

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο τραγουδιστής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία, με πνευμονικό οίδημα, μια εβδομάδα. Φίλη του στο Facebook γράφει: «40 χρόνια φίλοι οικογενειακώς. Προχθές τον πήρα τηλέφωνο. Του λέω ”τι κάνεις πουλάκι μου;”. Μου λέει ”είμαι με οξυγόνο δε μπορώ να περπατήσω θα πάω στη Θεσσαλονίκη σε ένα γιατρό”. Και τώρα πέθανε ο Γιαννάκης μου από ανακοπή. Καλή ανάσταση Γιάννη Φλωρινιώτη ψυχή μου Πειράζει που θα είσαι πάντα μεγάλη φίρμα;».

Η επαγγελματική του πορεία

Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα-ελαφρά- Μοντέρνα- Λαϊκά- Δημοτικά- Ποντιακά, ως τότε τραγουδούσε με το όνομα “μικρός Γιαννάκης”. Σαν μονάδα δούλεψε σε πολλά μπουζουξίδικα στην Θεσσαλονίκη κι από εκεί άρχισε την καριέρα του με το σημερινό του όνομα.

Στην Θεσσαλονίκη τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαιωάνου, ο Γιώργος Λούκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και για δύο σεζόν, ντουέτο με τη Ρίτα Σακελλαρίου.

Το 1968 του γίνεται μία πρόταση από το Τορόντο του Καναδά να κάνει εμφανίσεις εκεί με την παρτενέρ του Λίτσα Μουστάκα. Στο κέντρο “Αστέρια του Παναμά”. Μετά στο Μοντρεάλ στο ATHENS CORNER και στην Αμερική στο Σικάγο στο Ολύμπικ Φλέημ.

Το 1969 κάνει ένα L.P. γνωστά τραγούδια που ήταν επιτυχίες εκείνη την εποχή, όπως το “Ντιρλαντά”, “κυρα Γιώργαινα”, “Αγωνία”, “Κι σύ θα φύγεις” και άλλα, για τους ομογενείς στο Σικάγο. Έκανε εντυπωσιακό σόου με τις Ολύμπια sisters.

Το 1970-71 , έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας χορεύοντας και ντυμένος πολύ εκκεντρικά. Όπου εμφανίζεται έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Το θέαμα που παρουσιάζει άλλοι το θαυμάζουν και άλλοι το κατακρίνουν.

Το 1974, συμμετέχει στο σχήμα του Κουήν Αν, με την Ρίτα Σακελαρίου, μετά στο Πανόραμα με Πάνο Γαβαλά και λίγο πιο πριν με την Καίτη Γκρέυ, στο Κατίνα club και στο “Καν-Καν” με την Μπέμπα Μπλανς και τον Γιώργο Μιτσάκη και Βαγγέλη Περπινιάδη.

Εκείνη την εποχή κάνει ένα ρεμπέτικο δίσκο με παλιά ρεμπέτικα τραγούδια, σε μια μικρή Εταιρία Δίσκων Ελ Γκρέκο, με τιτλο ‘Θα Είμαι Πάντα Κοντά Σου’.

Στο “Κανόνι” της Εθνικής Οδού αρχίζει σαν πρώτο όνομα και το κέντρο είναι κάθε μέρα, ασφυκτικά γεμάτο! Συγχρόνως κάνει και εμφανίσεις σε διάφορα αναψυκτήρια της Αθήνας, Τουριστικό Περίπτερο και Ερμής στο Αιγάλαιο, Αρμονία στο Κερατσίνι, Άλσος στα Φιλαδέλφεια.

Εκεί τον ανακαλύπτει ο μουσικοσυνθέτης με τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής, Κώστας Ψυχογιός και του εμπιστεύεται το πρώτο του L.P. “Τώρα Θέλω Τώρα”, που αμέσως γίνεται χρυσό. Γνωστός πλέον σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει τα εντυπωσιακά σόου και όπου εμφανίζεται, γίνεται χαμός. Δεύτερος δίσκος!”Γιορτή Αγάπης”! Γίνεται πλατινένιος, και η εταιρία τον προβάλει ως SUPER STAR της Ελλάδος.

Ο τύπος, η τηλεόραση, τα περιοδικά, αρχίζουν να ασχολούνται με το φαινόμενο ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ, που έφερε επανάσταση στα νυχτερινά κέντρα, έδωσε μπουνιά στο κατεστημένο διασκευάζοντας Λαϊκά τραγούδια σε μοντέρνους ρυθμούς και ξεσηκώνοντας τους θαμώνες, να χορεύουν στα τραπέζια ! Τον αποκαλούν John Travolta, της Ελλάδος. Το 1978, συνεργάζεται με την Ζωζώ Σαπουντζάκη στο κέντρο Αθηναία κάνοντας ένα εντυπωσιακό σόου.

Το 1979, κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία “Τώρα Θέλω Τώρα”, του Ν.Αβραμέα.

Το 1979-80, στο κέντρο “Νέα Αθηναία” είναι θαμώνας ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκης, με την παρέα του. Εντυπωσιάζεται από την φωνή του και του προτείνει να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ, στο τρίτο πρόγραμμα. Η εκπομπή γίνεται και μόλις βγαίνει στον αέρα, γίνεται μεγάλος ντόρος και αρχίζουν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και τα περιοδικά, να του αφιερώνουνε πολλές σελίδες για συνέντευξη.

To 1980, κάνει την δεύτερη κινηματογραφική ταινία, με αρχικό τίτλο: “Το Είδωλο” ή “Ξανά Προς Τη Δόξα Τράβα” του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, που πήρε και τιμητική διάκριση στο festival Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη, μια εφημερίδα, τον συμπεριλαμβάνει στα Τέσσερα Μεγάλα Είδωλα της Ελλάδος: Βουγιουκλάκη – Βοσκόπουλος – Ξανθόπουλος- Φλωρινιώτης και εμφανίζεται ταυτόχρονα στο θέατρο Μπουενέλλη, κάνοντας ένα ξεχωριστό, μουσικοχορευτικό show, με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, από την ταινία: “Ξανά προς τη δόξα τραβά”.

Το 1982 έκανε ένα δίσκο με ποιήματα Μεγάλων Ελλήνων Ποιητών σε μουσική Γιώργου Γεωργιάδη.

Το 1982, κάνει τον πρώτο του ποντικό δίσκο, με παλιά παραδοσιακά και νεοποντιακά τραγούδια και κάνει μεγάλει επιτυχία, ενώ ο τρίτος δίσκος γίνεται αμέσως χρυσός (πρώτη φορά στα χρονικά του ποντιακού τραγουδιού).

Το 1985, κάνει μία βιντεοταινία με παραδοσιακά και άλλα, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, με την ιστορία του Πόντου και της Παναγίας Σουμελά και ήταν τα πρώτα Ποντιακά videoclips, που βγήκαν στο εμπόριο.

Το 1986, γράφει το σενάριο της Πρώτης Ποντιακής Ταινίας, σε ποντιακή διάλεκτο, που έγινε μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, έκανε έναν ποντιακό δίσκο με παραδοσιακά σε μοντερνους ρυθμούς, που από πολλούς πόντιους κατακρίθηκε.

Κυκλοφορεί το επετειακό cd “35 Χρόνια Στα Φώτα Της Πίστας” όπου συμμετέχει κι η κόρη του Αννούλα Φλωρινιώτη. Έκτοτε κυκλοφορούν άλλα 3 cd με συμμετοχή της Αννούλας αλλά και του γιού του Νικολάκη. Εμφανίζεται πλέον με το σχήμα FLORINIOTIS FAMILY σε σώου όπου ξεχωρίζουν και τα παιδιά του με τις φωνητικές και χορευτικές τους ικανότητες.

Ως ο πιο εκκεντρικός τραγουδιστής της Ελλάδας κάνει εντυπωσιακά και πρωτοποριακά σώου που συζητιούνται. Κάνει πολυάριθμες εμφανίσεις στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συνεντεύξεις και κάνει εντυπωσιακές φωτογραφήσεις σε πολλά περιοδικά και είχε συμμετοχή στο σίριαλ “Εν Ιορδάνει” με την Βάνα Μπάρμπα.

Το Δεκέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο “Το Τίμημα Της Δόξας” και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Το 2006 έκανε συμμετοχή στο δίσκο των Ημισκουμπρίων “Η Απλή Μέθοδος Των Τριών” στο τραγούδι “Με το Μικρόφωνο Στο Χέρι Θα Πεθάνω” και στον δίσκο των Zante Dillema στο τραγούδι “Δεν Πειράζει”.

Είχε συνεργασία με όλους σχεδόν τους παλιούς τραγουδιστές. Έχει κάνει αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, Αφρική.

Η περιπέτεια με την υγεία του τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια ο μοναδικός τραγουδιστής ταλαιπωρούνταν με διάφορα θέματα υγείας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 μπήκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Πήρε εξιτήριο αλλά λίγες μέρες μετά εισήχθη με λοίμωξη δευτέρου βαθμού στο αναπνευστικό του σύστημα, με το οξυγόνο του να είναι αρκετά χαμηλό ενώ λίγες ημέρες μετά η υγεία του επιδεινώθηκε. 

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στα ορφανοτροφεία και ο πόλεμος που δέχτηκε στην αρχή της καριέρας του

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης ήταν καλεσμένος πριν από μερικούς μήνες στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» και μεταξύ άλλων μίλησε και για τον πόλεμο που δέχτηκε στην αρχή της καριέρας του. Η επιλογή του να εμφανίζεται με εκκεντρικά ρούχα, έκανε πολλούς να τον στοχοποιήσουν και να τον «θάβουν» σε κάθε του κίνηση, ιδίως μετά την εκπομπή του Χατζηδάκι που τον είχε εξυμνήσει.

«Δεν έχω παράπονο. Πέρασα δύσκολα χρόνια σαν παιδί στα ορφανοτροφεία αλλά κατάφερα στη δουλειά μου τουλάχιστον, 62 χρόνια κλείνω τώρα, να περάσω στην αντίπερα όχθη και να είμαι σχολή για νέους.

Με τη σύζυγό μου μένουμε μαζί και καλά που έγινε αυτό. Τώρα τελευταία περνάω δύσκολα με την υγεία μου, το παλεύω και έχω προετοιμάσει τα παιδιά. Από το τρίτο εμβόλιο και μετά ζω με οξυγόνο.

Παρεξηγήθηκα πολύ τότε γιατί ήμουν μπροστά από την εποχή που ντύθηκε εκκεντρικά. Είμαι λαϊκός τραγουδιστής, το μπέρδεψα με το μοντέρνο και ντύθηκα εκκεντρικά. Όταν ο Χατζιδάκις μίλησε για μένα, μόνο καλό μου έκανε αλλά μετά από αυτό έφαγα σαμποτάζ. Με παραδέχτηκε η κουλτούρα, άλλος κόσμος αλλά οι συνάδελφοι ακόμη και τώρα…Έκανα υπομονή, κοιτούσα να κάνω με υπομονή αυτό που έκανα και δεν με ένοιαζε τι λέγανε. Πριν κάνω καριέρα μου έλεγαν ότι είμαι ταλεντάρα και μόλις την άρχισαν ξεκίνησαν το θάψιμο. Δεν έδινα σημασία, γέμιζα μαγαζιά.

Στην αρχή στενοχωριόμουν. Μας έφερναν στο σπίτι ό,τι έγραφαν οι εφημερίδες. Τα άνοιγα, τα διάβαζα και μετά σταμάτησα. Τα έβαζα στο συρτάρι για να μη με επηρεάζουν. Είπε μια τραγουδίστρiα σε τραγουδιστή μεγάλο “πώς σου φαίνεται ο Φλωρινιώτης;” και της είπε “αφού έχει τόσο ωραία φωνή κι είναι τόσο ωραίος τραγουδιστής, γιατί χορεύει, τραγουδάει και ντύνεται εκκεντρικά;”. Μετά από 15 μέρες, με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει “ο τάδε τραγουδιστής φορά λαμέ και χορεύει σαν εσένα”», ανέφερε.

Για τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμά του, είπε: «Η δουλειά μας είναι από τις πιο βρώμικες, με πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα. Τα έχω ζήσει όλα σε όλο τους το μεγαλείο, αλλά δεν έδινα σημασία. Έκανα αυτό που θέλω. Παρότρυνα τα παιδιά μου να ασχοληθούν και το πρώτο που τους έλεγα είναι ότι θα τα έχετε καλά με τον κόσμο, θα τον αγαπάτε και θα τον σέβεστε. Οι εταιρείες καλές είναι, αλλά μια εταιρεία μπορεί να σε πάρει, να σου κάνει έναν δίσκο και μετά, να σε στύψει και να σε πετάξει. Αν τα έχεις καλά με τον κόσμο, θα σε αγαπά και θα σε κρατά μέχρι τώρα».

H κόντρα με τον Λευτέρη Πανταζή

Ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης είχε μιλήσει στην κάμερα της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» μαρτυρώντας πως είναι 73 χρόνων και αναρωτήθηκε: «Γιατί να κρύψω τα χρόνια μου;».

«Κάνω διατροφή, γυμνάζομαι μια ώρα κάθε μέρα μόλις ξυπνάω, παθητική γυμναστική βέβαια» είπε ο Γιάννης Φλωρινιώτης.

Αναφερόμενος στις πλαστικές επεμβάσεις είπε: «Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές. Μου είχαν βάλει εδώ σιλικόνη για να μου διορθώσουν τα ζυγωματικά, η οποία έπεσε και πρήστηκα και παραμορφώθηκα και έπεσε και εδώ κάτω. Έχει μείνει λίγη, να δούμε πότε θα φύγει».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης στον Λευτέρη Πανταζή:

«Το παιδί αυτό έχει εμμονή μαζί μου. Ήθελε να γίνει Φλωρινιώτης. Με ζηλεύει, με μισεί. Εντάξει, κάνει λίγο τον Βοσκόπουλο, δεν έχει κάνει κάτι δικό του στο χώρο για να ξεχωρίσει. Ο Λευτέρης Πανταζής δεν είναι τέτοιος άνθρωπος; Μην ανοίξω το στόμα μου! Ο Λευτέρης; Δεν υπάρχει πιο κακό παιδί στον χώρο μας! Αδίκησε την κόρη μου, αδίκησε τον τραγουδιστή Στανίση από τη Θεσσαλονίκη…», είπε ο Γιάννης Φλωρινιώτης.

Σχετικά Άρθρα