ΣΥΡΙΖΑ: Έξω φρενών με τα “fake news Αυτιά – Σκέρτσου” – Φορολογία και αξιολόγηση προγραμμάτων στο επίκεντρο της προεκλογικής κριτικής

 ΣΥΡΙΖΑ: Έξω φρενών με τα “fake news Αυτιά – Σκέρτσου” – Φορολογία και αξιολόγηση προγραμμάτων στο επίκεντρο της προεκλογικής κριτικής

Στον Βύρωνα θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα ότι η ενίσχυση του στην κάλπη κόντρα στα σχέδια της ΝΔ όχι μόνο είναι εφικτή αλλά θα αποτρέψει και την κοινωνική λεηλασία. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για αύξηση μισθών αλλά και το γαλάζιο πρόγραμμα για τη φορολογία.

  • Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης).
  • Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022 ενώ με βάση το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού έχει φτάσει μέχρι το 40% για τα νοικοκυριά που βγαζουν έως και 750 ευρώ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τάζει «1.500 ευρώ μέσο μισθό μέσα στην τετραετία», όμως όπως λένε ανάμεσα στις γραμμές των στοχευμένων λέξεων, αναδύονται τα τεράστια ερωτήματα και τα κενά της πολιτικής της ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξηγούν ότι στο μέγεθος του «μέσου μισθού» συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μεγάλοι μισθοί όσο και οι μικροί σχολιάζοντας πως δεν γίνεται σαφές τι ακριβώς προβλέπει η υπόσχεση της ΝΔ για τους μισθούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό; Ως εκ τούτου αδυνατούν να κατανοήσουν τι μπορεί να σημαίνει η πρόταση της ΝΔ για την αγοραστική δύναμη καθώς εάν οι όποιες αυξήσεις είναι μικρότερες της αύξησης της πληθωρισμού, τότε ο πραγματικός μισθός θα μειώνεται. Συγχρόνως αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ. Και επιπλέον να διευκρινίσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των τριετιών την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ αλλά το κυριότερο με ποιον μηχανισμό θα πετύχει την αύξηση των μισθών.

  • «Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα προστατευτεί η αγοραστική δύναμη χωρίς σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό;» διερωτώνται στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στον αντίποδα των ασαφειών της ΝΔ παραθέτουν την προγραμματική πρότασή του κόμματός τους για την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023
  • Υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό
  • Αύξηση του μισθού δημοσίων υπαλλήλων 10% για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δις
  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • -Ξεπάγωμα των τριετιών
  • – Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και των απλήρωτων υπερωριών.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου πιέζουν τη ΝΔ για το θέμα της φορολογίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών που έχει συντελεστεί την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό όπως αναφέρουν συνέβη μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Και χρησιμοποιούν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το καλάθι του νοικοκυριού και την τιμή της βενζίνης αφού με την ακρίβεια απογειώνονται από τα 50 στα 100 ευρώ και τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πάλι οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες: μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

  • Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του δημοσίου επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ.
  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις
  • Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες στα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη:

  • Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φόρου που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.

Διπλή επίθεση σε Σκέρτσο και Αυτιά

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για διακίνηση ψευδών ειδήσεων τόσο για την κοστολόγηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει κατατεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Για αυτούς τους λόγους εξαπολύουν σφοδρή κριτική σε ΝΔ αλλά και Αυτιά κάνοντας λόγο για fake news.

Έφη Αχτσιόγλου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισημαίνουν μια σειρά από fake news που διακινούνται και χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να την ψηφίσουν. Την αρχή της διακίνησης αυτών των πληροφοριών είχε κάνει, με την υπογραφή του Γιώργου Αυτιά η εφημερίδα «Απογευματινή» προ των εκλογών της 21ης Μαΐου, με δημοσίευμα που διαψεύστηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς και από την τηλεοπτική συχνότητα του σταθμού, το πρωί της Κυριακής.

Η Έφη Αχτσιόγλου, υποψήφια στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8», μίλησε για «επικοινωνιακή “φούσκα”», η οποία όπως τόνισε «έσκασε με την άρνηση της ΝΔ να υπάρξει από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για να κοστολογηθούν τα προγράμματά μας. Το έλεγαν τόσο καιρό και όταν ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε “πάμε” είπαν “όχι τώρα δεν πάμε”. Αυτή η επικοινωνιακή “φούσκα” τελείωσε. Η ΝΔ αρνήθηκε και την από κοινού προσφυγή, αρνήθηκε και το debate προκειμένου να υπάρξει συζήτηση επί των προγραμμάτων των δύο κομμάτων».

Αναφέρθηκε ειδικά στον Άκη Σκέρτσο, τον οποίο κατηγόρησε ότι λέει «ένα πάρα πολύ χοντρό ψέμα, ότι τάχα το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο και έχει κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν. Είναι ψέμα, το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο και αυτό προκύπτει από το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η οποία το λέει ρητά».

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων πρέπει να κρίνονται από τους πολίτες στις πραγματικές τους διαστάσεις και στο πραγματικό τους περιεχόμενο. Επί αυτών οι πολίτες να αποφασίζουν και όχι πάνω σε διαστρεβλώσεις και fake news», σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένο. Μιλάει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αύξησης των μισθών, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ξεπάγωμα τριετιών. Ως τέτοιο να αξιολογηθεί από τους πολίτες, όχι με τα fake news της Ν.Δ.».

Και αναφερόμενη στον πόλεμο που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίθεται να αυξήσει συλλήβδην τη φορολόγηση τόνισε ότι «τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ενιαίο αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Και επισήμανε ότι όσον αφορά τα έσοδα, «βασικό μέτρο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που σωρεύτηκαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και τα τέλη του 2022, τα οποία είναι 6 δισ. και αυτό θα φέρει στο δημόσιο ταμείο 5,5 δισ. προκειμένου να ανακατανεμηθούν σε πολιτικές οι οποίες θα ευνοήσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Μίλησε επίσης για τους έμμεσους φόρους, που πλήττουν την πλειονότητα των πολιτών, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, σημείωνοντας ότι «η αύξηση εσόδων μόνο από τον ΦΠΑ πέρυσι ήταν πάνω από 4 δισ. και φέτος ήδη είναι πάνω από 1 δισ. Αυτό είναι μία καθαρή αφαίμαξη τους εισοδήματος των πολιτών. Έχει γίνει μία φοροεπιδρομή διά της έμμεσης φορολογίας από τη ΝΔ, η οποία δεν μείωσε τους συντελεστές των έμμεσων φόρων σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού». Και τόνισε ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν η Υγεία και η Παιδεία, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται «για να διατηρηθεί ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας. Αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί».

Και κατέληξε ότι «είναι τρομακτική η θέση της ΝΔ ότι η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ευνοεί τους πλούσιους και όχι τα ευάλωτα στρώματα. Η έμμεση φορολογία επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα γιατί αυτά δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τα είδη πρώτης ανάγκης».

  • Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ανάρτηση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, τον οποίο κατήγγειλε ότι «στον φάκελό του φαίνεται ότι κουβαλάει μόνο τα non paper της ΝΔ και όχι τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι ορισμένα χαρτιά τα οποία παρουσιάζει και δήθεν εκθέτουν την Κουμουνδούρου, δεν είναι παρά non paper της Νέας Δημοκρατίας.

«Η προπαγάνδα έχει και τα όρια της», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής και σημειώνε ότι στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, όπου βρέθηκε, όταν αναφέρθηκε «στην πρότασή μας για από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από ανεξάρτητο φορέα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε όχι, γιατί δήθεν η ΝΔ το έχει καταθέσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αποδείχθηκε έτσι ότι έλεγαν ψέματα τόσο καιρό και στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν καμία κοστολόγηση».

Και προσθέτει πως όταν «έφερα ως επιχείρημα ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εμπεριέχονται πολλά προεκλογικά μέτρα της ΝΔ και έφερα ως παράδειγμα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το αρνήθηκαν. Εκείνη τη στιγμή, ο Γιώργος Αυτιάς έδειξε κάτι χαρτιά που δήθεν μας εκθέτουν. Στον φάκελό του όμως φαίνεται ότι κουβαλάει μόνο τα non paper της ΝΔ και όχι τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Και παρουσιάζοντας το Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ (1.5.2023), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι «μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, σημειώνει ότι “δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί” και αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην “κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος”».

Και προσθέτει:

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πριν λίγες μέρες με την ανακοίνωσή του όσο και εγώ σήμερα είχαμε δίκαιο. Άλλωστε δεν πέρασαν και πολλές ημέρες όταν στην ίδια εκπομπή ο κ. Σκέρτσος κουνούσε ένα αρχείο excel ως δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από το ΓΛΚ και στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα.

»Η συζήτηση όμως επί των προγραμμάτων δεν μπορεί να γίνει στη βάση fake news και μίας προπαγάνδας χωρίς όριο. Δικό μας χρέος να αποκαλύπτουμε τα ψέματα τους στον ελληνικό λαό».

«Όσο για την Ομάδα Αλήθειας – Προπαγάνδας, που δεν θα μπορούσε να λείψει από την άμεση διακίνηση των fake news, δυστυχώς τα νέα είναι άσχημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτός που δεν μπορεί να “μοιράσει τον σανό του ανενόχλητος” είναι η ΝΔ και ο Γιώργος Αυτιάς, καθώς το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών τους έχει διαψεύσει. Συνεπώς με όρους Ομάδας Αλήθειας, το Υπουργείο Οικονομικών “αφήνει παγωτό” ΝΔ, Γιώργο Αυτιά και Ομάδα Αλήθειας – Προπαγάνδας», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα