Εκλογές 2023/ΑΡΘΡΟ Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ

 Εκλογές 2023/ΑΡΘΡΟ Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο γνήσιος προοδευτικός πόλος της χώρας, μια παράταξη με παρόν, παρελθόν και μέλλον. Αυτό αποδείχθηκε στις εκλογές της 21ης Μάϊου. Όμως, από εδώ και στο εξής έχουμε μπροστά μας μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτό το δρόμο, το βασικό διακύβευμα είναι να δημιουργηθεί ένας στιβαρός και αξιόπιστος πόλος αντιπολίτευσης που θα κάνει τους πολίτες να αισθανθούν ξανά αισιόδοξοι και σύντομα θα κάνει πράξη το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, υποψήφιου βουλευτή Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου λοιπόν, είναι ο τρόπος που θα αντιπαρατεθούμε πάνω τα βασικά προβλήματα του ελληνικού λαού από εδώ και το εξής. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής,  εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναδείξει τις προγραμματικές μας θέσεις. Βρισκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι από μια σειρά πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες λύσεις πιστεύουμε ότι θα απαντήσουν στα προβλήματα.

  • Για εμάς, η προστασίας της α’ κατοικίας και η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα.  Είναι ωραίο να μιλά κανείς για την προστασία της α’ κατοικίας. Αλλά ο μόνος νόμος που εξασφάλισε ουσιαστικά αυτή την προστασία είναι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, ένας νόμος που δεν ψηφίστηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα τον επικαλείται.

Ακόμα από εδώ και στο εξής, προέχει να σταματήσουμε τα ανεξέλεγκτα funds που έφερε ο κ. Τσίπρας με την 3η ανακεφαλοποίηση και τον αφελληνισμό των τραπεζών. Προέχει να σταματήσουμε τους Πάτσηδες της Νέας Δημοκρατίας που κατέληξαν να αγοράζουν με 4 εκατ. δάνεια αξίας 106 εκατ. Εμείς ζητάμε ο δανειολήπτης να έχει την πρώτη προτίμηση να αγοράσει το δάνειό του, έναντι του fund, ένα μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Στο ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αντιπαράθεση προγραμματικά, για αυτό θα ζητάμε την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, της οποίας τα έσοδα θα μπορέσουν να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος και τους πολίτες. Γιατί είμαστε η παράταξη που οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος στη χώρα και δεν θα το αφήσουμε να γίνει βορά στα συμφέροντα.

Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, το κοινωνικό κράτος είναι απόλυτη προτεραιότητα, όπως απόλυτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Σε κάθε τόνο ζητάμε και θα ζητάμε την μείωση των ανισοτήτων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε αντιτεθεί στην καρτελόποίηση της αγοράς που ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα,  πρώτα στην ενέργεια  οδηγώντας στα τεράστια υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, έπειτα με το καλάθι του νοικοκυριού που σπρώχνει τους πολίτες σε συγκεκριμένες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Πρόκειται για μια πολιτική επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην ουσία, υπονομεύουν τη δυνατότητα των παραγωγών να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια των σουπερμάρκετ, όσο πετούν εκτός συναγωνισμού τις συνοικιακές επιχειρήσεις.

  • Για εμάς, είναι απαραίτητη η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία υποσχέθηκε η ΝΔ αλλά δεν υλοποίησε, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να αδικούνται από την «προσωπική διαφορά».

Ακόμα, το δημογραφικό πρόβλημα είναι κύριο ζήτημα  που αναζητά λύση. Φοιτητές αδυνατούν να βρουν σπίτι για να σπουδάσουν, οι νέοι ενήλικες μοιάζει αδύνατο να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους και τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια. Είναι η ώρα να προχωρήσει αυτό που ζητάμε τόσο καιρό – ένα οργανωμένο πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών, χωρίς τα ημίμετρα και τις ανεπάρκειες της πολιτικής στέγασης που είδαμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παραμένει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κατασκευάζονται 26.000 κατοικίες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προέβλεψε μόνο την ανακαίνιση 100 κατοικιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών είναι το αντίβαρο στο σοβαρό πρόβλημα του δημογραφικού. Επίσης, προτείνουμε να υπάρχουν φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά. Σήμερα η φορολογική διαφορά μεταξύ μίας οικογένειας, που έχει έως 2 παιδιά και μιας οικογένειας που δεν έχει παιδιά, είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πορτογαλία, που έχει ανάλογο πληθυσμό.

  • Επιπλέον για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, την παράταξη που άντεξε τις κρίσεις και πρόταξε το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος, οι εκπτώσεις στη δημοκρατία δεν είναι ανεκτές.  Τον τελευταίο καιρό, η δημοκρατία και οι ανεξάρτητες αρχές έχουν χτυπηθεί ανελέητα. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς: τις υποκλοπές, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, την αλαζονεία για τις 180 έδρες που εξέφρασε στην αρχή της εβδομάδας στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ή τις θέσεις Πολάκη για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης;

Εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχτούμε τον Μπαρμπαρούση και τους Χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Για αυτό ακριβώς, είμαστε η γνήσια προοδευτική παράταξη. Όταν κάποιος είναι στη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ενώνει την ψήφο του με τον Μπαρμπαρούση της Χ.Α. Είμαστε το ανάχωμα στη συντηρητική πολιτική, μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας και οι πολίτες ξέρουν ότι λέμε πάντα την αλήθεια ακόμα κι αν είναι δύσκολη.

Σχετικά Άρθρα