Φάρμακα: Ακήρυχτος “πόλεμος” Σκυλακάκη με Βαλτά για τις παράλληλες εξαγωγές- “Έχει παρατραβήξει με τις απαγορεύσεις”… “Έπεσαν οι μάσκες”

 Φάρμακα: Ακήρυχτος “πόλεμος” Σκυλακάκη με Βαλτά για τις παράλληλες εξαγωγές- “Έχει παρατραβήξει με τις απαγορεύσεις”… “Έπεσαν οι μάσκες”

Το αίτημα προς την κυβέρνηση του προέδρου των Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για άρση των απαγορεύσεων των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων και οι βολές κατά του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά, αλλά και η απάντηση του ΠΦΣ, πυροδότησαν νέες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο νέος γύρος εξελίξεων στο θέμα ξεκίνησε όταν, στις 24 Μαΐου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τον νέο κατάλογο με περισσότερα από 70 επιπλέον σκευάσματα σε έλλειψηγια την επικαιροποίηση του καταλόγου των 215 φαρμάκων σε μακροχρόνια έλλειψη.

Η αναμενόμενη απαγόρευση των εξαγωγών τους ήταν η αφορμή να αντιδράσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων:

«Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, έχει παρατραβήξει», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Θ. Σκυλακάκης, βάλλοντας κατά του προέδρου του ΠΦΣ, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Βαλτάς είναι προφανές ότι δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης … Έχουμε υποστεί επιπλήξεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την παρατεταμένη απαγόρευση στις εξαγωγές… Ήρθε η ώρα να γίνει μια γενναία άρση στα σκευάσματα στα οποία έχουν αποκατασταθεί οι ελλείψεις. Προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση στα σκευάσματα, στα οποία υπάρχει ακόμη πρόβλημα, π.χ. ηπαρίνες, ή σε κάποιες ινσουλίνες. Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση… Προφανώς ο κ. Βαλτάς δεν ζει σε αυτή τη χώρα. Ζει σε παράλληλο σύμπαν. Το παράλληλο εμπόριο δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία ευθύνη για τις ελλείψεις».

ΠΦΣ: «Οι μάσκες έπεσαν»

Μετά τις δηλώσεις του κ. Θ. Σκυλακάκη, έρχεται ανακοίνωση του ΠΦΣ που δηλώνει ευθέως ότι «οι μάσκες έπεσαν» και πως η παραδοχή του κ. Σκυλακάκη «περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες ‘οι οποίες λιμνάζουν’ και χρήζουν εξαγωγών, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Σκυλακάκη ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προβλέπει τη ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών και τηρώντας μάλιστα «αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη… συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του Ε.Ο.Φ. Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις. (ΠΔ 88/2004)».

Στην περίπτωση που θεωρεί ότι η φαρμακαποθήκη αποτελεί χώρο αμιγούς επιχειρηματικότητας, τότε ας σταματήσει να επιχειρεί στον ελλαδικό χώρο», απαντά ο ΠΦΣ.

Σχολιάζοντας στο libre, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, πώς λειτουργεί κατά της επάρκειας της αγοράς το σύστημα των παράλληλων εξαγωγών και τι θα προκαλέσει η άρση της απαγόρευσής τους, επισημαίνει:

«Η δήλωση Σκυλακάκη, στην ουσία, είναι μία παραδοχή ότι όντως αποθεματοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα και με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών που ζητάει, είναι φανερό ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι εξαγωγές τους. Οι φαρμακαποθηκάριοι πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων για να συνεχίσουν, όπως κάνουν τόσα χρόνια, να εξάγουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες. Για αυτό και πιέζουν πολιτικά με το επιχείρημα ότι ‘θα καταστραφούν’ λόγω των απαγορεύσεων. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φαρμακαποθήκες δεν ιδρύθηκαν για να κάνουν εξαγωγές αλλά για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας.
Πολλά σκευάσματα ήταν σε έλλειψη όταν δεν ήταν απαγορευμένη η εξαγωγή τους, ενώ τώρα υπάρχουν τα φάρμακα αυτά στις απαιτούμενες ποσότητες και μπορούν και διατίθενται στα φαρμακεία. Φυσικά, και πρέπει να υπάρχει απόθεμα τριών μηνών για κάθε φάρμακο στις φαρμακαποθήκες και ανάλογο και στις εταιρείες. Κάτι τέτοιο δεν τηρείται ούτε από τις φαρμακαποθήκες ούτε από τις εταιρείες. Είναι υποκρισία από τη μία να λέει ο κλάδος των φαρμακαποθηκάριων ότι επιθυμούν να καλύψουν την ελληνική αγορά και από την άλλη να ζητούν άρση των εξαγωγών επειδή υπάρχει μεγάλο απόθεμαΑν το απόθεμα ενός φαρμάκου είναι μεγάλο, σταματούν να παραγγέλνουν από την εταιρεία ή μειώνουν τις ποσότητες για να διώξουν τα αποθέματά τουΑυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι αποθεματοποιούν μεγάλες ποσότητες γιατί ο στόχος είναι οι εξαγωγές, επειδή το κέρδος στο εξωτερικό από την πώληση είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι πολλαπλάσιο.

Ζητήσαμε (ο ΠΦΣ) από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, βάσει των στοιχείων που έχουμε και βάσει της επεξεργασίας των δεδομένων μας, να απαγορευτούν οι εξαγωγές σε αλλά 70 φάρμακα για να ομαλοποιηθεί η αγορά. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ δεν δεσμεύτηκε αλλά γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως ό,τι απαγορεύεται, όταν πλέον σταματήσουν οι αποθήκες να αποθεματοποιούν, όταν θα καταλάβουν ότι δεν θα αρθούν οι απαγορεύσεις και οι εξαγωγές, τότε θα αναγκαστούν να τα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά. Οι εξαγωγές προκαλούν το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων. Γιατί μία τεράστια ποσότητα φαρμάκων που έχει ανάγκη ο Έλληνας ασθενής διοχετεύεται στο εξωτερικό, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες και τα κέρδη αυτών που κάνουν την εξαγωγή ανάλογα. Ο ρόλος της φαρμακαποθήκης δεν είναι μιας εταιρείας που κάνει εξαγωγέςΟ ρόλος της είναι να προμηθεύει τα φαρμακεία με φάρμακα! Οι εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες είναι νόμιμες με μία προϋπόθεση: ότι πρέπει να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η επάρκεια της ελληνικής αγοράς. Οι νόμοι για τους αντίστοιχους ελέγχους (ώστε να υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά), πριν γίνουν οι εξαγωγές κάποιων φαρμάκων υπάρχουν, αλλά ο ΕΟΦ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τους ελέγχους λόγω της έλλειψης σε αντίστοιχο προσωπικό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ και τονίζει όσα ανέφερε και σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 2 Ιουνίου:

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί που ζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και η πολιτεία και οι Έλληνες ασθενείς, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η επί μακρόν απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με συνεχείς ελέγχους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου από τις αρμόδιες αρχές.

Οι Φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα σταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις πρακτικές που έχουν σκοπό αποκλειστικά την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για τη Δημόσια Υγεία». 

Σχετικά Άρθρα