Εκλογές 2023: Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής στις 25 Ιουνίου

 Εκλογές 2023: Ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής στις 25 Ιουνίου

 Οι εκλογές στις 25 Ιουνίου αναμένεται να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις στην σύνθεση της επόμενης Βουλής από αυτή που προέκυψε από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, με το πρώτο κόμμα να ευνοείται σημαντικά σε σχέση με αυτά της αντιπολίτευσης.

Κάποιοι που δεν ορκίστηκαν τον Μάιο έχουν βάσιμες πιθανότητες να γιορτάσουν την εκλογή τους στους 300 στις 25 Ιουνίου, όπως, για παράδειγμα, ο βετεράνος της Β’ Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης, ο Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα και η Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες. Παίρνοντας τη θέση άλλων που θα έχουν, τουλάχιστον, να θυμούνται τον καιρό που είχαν γίνει βουλευτές… για μια μέρα.

Σύμφωνα με το in.gr η κατανομή του νέου εκλογικού συστήματος στα ποσοστά που προέκυψαν από τις εκλογές της 21η Μαΐου, θα προέκυπταν αλλαγές σε 20 περιφέρειες, με τη ΝΔ να αποσπά περί τις 25 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Β’ Πειραιά. Η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει δυο επιπλέον έδρες και να εκλεγούν οι Γιάννης Τραγάκης και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του ο Γιάννης Ραγκούσης και από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Α’ Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ θα κέρδιζε μια έδρα και θα εκλεγόταν ο Παναγιώτης Κοκκόρης. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε μια έδρα, αυτή του Γιάννη Αμανατίδη.

Τρικάλων. Η ΝΔ θα λάμβανε δυο έδρες παραπάνω και θα εξέλεγε την Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και τον Αθανάσιο Λιούτα. Το ΠΑΣΟΚ θα έχανε την έδρα του Γιώργου Οικονόμου και το ΚΚΕ του Αχιλλέα Κανταρτζή.

Ημαθίας. Η ΝΔ θα εξέλεγε δυο επιπλέον βουλευτές, τη Στέλλα Αραμπατζή και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του ο Αγγελος Τόλκας κι από την Ελληνική Λύση η Δήμητρα Τρεμπέλη.

Αχαΐας. Η ΝΔ θα εξέλεγε την Εφη Γιαννιά και τον Αγγελο Τσιγκρή. Αυτές τις δυο έδρες θα έχαναν ο Γιώργος Κυριακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Λαϊνιώτης από την Ελληνική Λύση.

Φθιώτιδας. Με τις δυο επιπλέον έδρες που θα λάμβανε η ΝΔ στη Βουλή θα έμπαιναν ο Γιάννης Οικονόμου κι ο Γιώργος Κοτρωνιάς. Από το ΠΑΣΟΚ θα έμενε εκτός ο Νίκος Τσώνης. Το ΚΚΕ θα έχανε την έδρα που κράτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με πρώτο επιλαχόντα τον Κώστα Μπασδέκη.

Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Θα έμενε εκτός ο Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ και την έδρα του θα έπαιρνε η Μαριάννα Τουμαζάτου της ΝΔ.

Β’ Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ θα εξέλεγε την Αικατερίνη Ζιούτα και θα έμενε εκτός η Δώρα Αυγέρη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιωαννίνων. Η ΝΔ θα εξέλεγε την Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφάλα κι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα ο Ιωάννης Στέφος.

Πέλλας. Στη Βουλή θα έμπαινε ο Γιώργος Καρασμάνης της ΝΔ, στη θέση της Ραχήλ Αλεξανδρίδου του ΠΑΣΟΚ.

Σερρών. Η Φωτεινή Αραμπατζή, πρώτη επιλαχούσα της ΝΔ με την απλή αναλογική, θα εκλεγόταν κανονικά και θα έχανε την έδρα ο Μιχάλης Τζελέπης του ΠΑΣΟΚ.

Καβάλας. Η ΝΔ θα εξέλεγε μια παραπάνω βουλευτή, την Αγγελική Δεληκάρη κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την Τάνια Ελευθεριάδου.

Κοζάνης. Από τη ΝΔ θα εκλεγόταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και το ΚΚΕ θα έχανε μια έδρα, αυτή της Τίνας Κουζιάκη.

Πιερίας. Η ΝΔ θα εξέλεγε τον Σάββα Χιονίδη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του Σάκη Γκούνα.

Λάρισας. Η Ρενα Καραλαριώτου θα εκλεγόταν με τη ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα που κατέλαβε ο Γιάννης Καρυπίδης.

Καρδίτσας. Η ΝΔ θα κέρδιζε μια έδρα που θα λάμβανε η Ασημίνα Σκόνδρα και το ΠΑΣΟΚ θα έχανε, αντιστοίχως, έναν βουλευτή, τον Σωτήρη Παπαγεωργίου.

Εύβοιας. Η ΝΔ θα αποσπούσε μια έδρα, υπέρ του Σπύρου Πνευματικού, από την Ελληνική Λύση, αφήνοντας εκτός τον Βασίλη Αρμόνη.

Μεσσηνίας. Η θέση για τη ΝΔ παίζεται ανάμεσα στον Μίλτο Χρυσομάλλη και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, οι οποίοι θα εκλεγούν και οι δύο, αφήνοντας εκτός τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο του ΠΑΣΟΚ.

Κυκλάδων. Η ΝΔ θα κέρδιζε μια έδρα την οποία θα λάμβανε ο Μάρκος Καφούρος, στη θέση του Νίκου Συρμαλένιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χανίων. Η ΝΔ θα εξέλεγε τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη αποσπώντας την έδρα από τον Αλέξανδρο Μαρινάκη του ΚΚΕ.

Πηγή: in.gr