Θρίλερ στον Άθω: Έρευνα για ρωσικά εμβάσματα στην ελληνική ακροδεξιά – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του NPR – “Το ρωσικό χρήμα είναι γνωστή υπόθεση”

 Θρίλερ στον Άθω: Έρευνα για ρωσικά εμβάσματα στην ελληνική ακροδεξιά – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του NPR – “Το ρωσικό χρήμα είναι γνωστή υπόθεση”

Με τίτλο “Η ρωσική εμπλοκή στο Άγιο Όρος δεν τράβηξε την προσοχή έως ότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία” η εκπομπή Morning Edition του διάσημου αμερικανικού ραδιοσταθμού NPR, μετέδωσε ανταπόκριση από την Ελλάδα του Julian Hayda αναφορικά με το ενδεχόμενο παράνομων οικονομικών συναλλαγών μοναστηριών και μοναχών του Αγίου Όρους.

Αναφέρεται στη ρωσική κυριαρχία στα μοναστήρια του Αγίου Όρους και στην ανάμειξη της μέσω των μοναχών στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Οι Αμερικανοί φέρονται να πιστεύουν ότι η οργάνωση των ακροδεξιών κομμάτων, που πιστεύουν σαν …άγιο τον …«Βλαδίμηρο» Πούτιν γίνεται από τα μοναστήρια στο πιο υψηλό επίπεδο. Πιο απλά ότι οι ηγούμενοι των μονών είναι αυτοί που συντονίζουν τα πάντα επηρεάζοντας τους πιστούς για να ψηφίσουν τους υποψήφιους της ελληνικής ακροδεξιάς.

Το αφιέρωμα έξι λεπτών του NPR, ξεκινά με την αναφορά ότι το Άγιο Όρος «ίσως είναι ο πιο ιερός τόπος για όλη την Ορθοδοξία και η περιοχή είναι ημιαυτόνομη από την Ελλάδα».

Σημειώνει ότι οι μοναχοί ελέγχουν οι ίδιοι τα οικονομικά τους, κάτι που μπορεί να το κάνει πολύ ελκυστικό για τους Ρώσους που θέλουν να μετατρέψουν ρούβλια σε ευρώ. Υπονοεί ότι γίνεται ξέπλυμα παράνομου ρωσικού χρήματος. Σύμφωνα με το NPR ορισμένα μοναστήρια έχουν μέχρι και προσευχές στα ρωσικά για τον «σεβαστό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin), την κυβέρνησή του και τον στρατό του». Ο ίδιος ο «Βλαδίμηρος», όπως τον λένε οι Έλληνες φανατικοί υποστηρικτές του, και πολλοί φίλοι του έχουν επισκεφθεί πολλές φορές το Άγιο Όρος.

Τονίζει ότι η ρωσική εμπλοκή στο Άγιο Όρος δεν είχε τραβήξει ποτέ την προσοχή μέχρι που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

  • Υπογραμμίζει ότι σε έλεγχο το περασμένο φθινόπωρο, της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντοπίστηκαν δεκάδες αποστολές χρημάτων προς τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, με μεταβιβάσεις ποσών τα οποία έφταναν τα έξι με επτά ψηφία. […] Ομιλούμε, δηλαδή, για εκατομμύρια!!!

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γιάννης Σουλιώτης δήλωσε στο NPR ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν να πανικοβάλλονται πέρυσι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) επέβαλε κυρώσεις.

Ακόμα και αν σε κανένα από τα άτομα τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν τα χρήματα αυτά άλλαξαν χέρια στη Ρωσία προτού σταλούν στην Ελλάδα, υποστηρίζει το έγκυρο αμερικανικό ραδιόφωνο.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι το NPR μίλησε με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος καθώς και με αξιωματούχους κοντά στην Εκκλησία, και όλοι δήλωσαν ότι το ρωσικό χρήμα είναι γνωστή υπόθεση.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε δήλωση Έλληνα κληρικού:

  • «Η Ρωσία παραμένει σχετικά δημοφιλής στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Και ο Ρώσος πρόεδρος, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την αμφίσημη θέση της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί και να δημιουργήσει ρωγμές», αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Hovorun, στον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Η Μονή Εσφιγμένου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εγκαλεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για «παράνομες οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές του με εγκαταβιούντες στο Άγιο Όρος», «πώληση προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας», «χρηματοδότηση καταληψιών» και «μετάδοση ψευδών ειδήσεων για τα τεκταινόμενα στο Άγιο Όρος».

Αναφέρει ότι:

Στις 1.6.2023 ο Κυριάκος Βελόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή επιβεβαίωσε:

– τις παράνομες οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές του με εγκαταβιούντες στο Άγιο Όρος.

– την πώληση προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας που παράγονται σε παράνομη βιοτεχνική μονάδα στο Άγιο Όρος, όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την ασφάλεια των προϊόντων για χρήση από ανθρώπους.

– την χρηματοδότηση καταληψιών κτηρίων και αγροκτημάτων Αγίου Όρους.

Τι ερευνά η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την ίδια ώρα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επανέφερε έρευνα που αφορά τη μεταφορά ρωσικών χρημάτων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους και το ιδιαίτερο είναι ότι συμπίπτει χρονικά με την ανάδειξη στις πρώτες εκλογές του κόμματος «Νίκη», το οποίο παραλίγο να μπει στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,92% και 170.000 ψήφους. Εώς το βράδυ της 21ης Μαΐου ο μικρός αυτός σχηματισμός με αρχηγό έναν θεολόγο στο Κιλκίς, ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, όχι όμως σε εκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο news247.gr στο επίκεντρο της έρευνας για τα ρωσικά εμβάσματα στο Άγιον Όρος βρίσκεται η Μονή Φιλοθέου, η οποία ανήκει στο λεγόμενο μπλοκ των φιλο-ρωσικών μοναστηριών της αθωνικής πολιτείας. Το μοναστήρι σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα «Νίκη» και ότι δεν εμπλέκεται στις εκλογές. Ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «Νίκης» (συγκέντρωσε λίγους σταυρούς) και αυτό από μόνο του επίσης δεν σημαίνει τίποτα.

  • Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει ότι η ιστορία ξεκινά αρκετούς μήνες νωρίτερα και έχει ορισμένα κινηματογραφικά στοιχεία: Μπλοκάρισμα ρωσικών εμβασμάτων προς τον Άθω, Αμερικανούς πράκτορες που επισκέπτονται τις Καρυές για «φιλική κουβέντα» με μοναχούς και τη de facto μεταφορά του πολέμου της Ουκρανίας σε ελληνικό έδαφος.

Ο φάκελος ανασύρθηκε από το αρχείο την περασμένη εβδομάδα. Πηγές ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση παρατηρούν ότι το ενδιαφέρον της Αρχής για το Ξέπλυμα συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων προς μικρά κόμματα στο δεξιό άκρο του εκλογικού φάσματος, τα οποία αντλούν δύναμη από εκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια. Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος θεωρείται ότι είναι στην παραπάνω γραμμή (η επίσκεψη αναβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής λόγω νόσησης του πρωθυπουργού από τον Covid19).

Η έρευνα της Αρχής αφορά εμβάσματα, ορισμένα εκ των οποίων ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Ως αποστολείς εμφανίζονται Ρώσοι ευσεβείς και Έλληνες ομογενείς που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται στη λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς θεωρήθηκε ότι λειτουργούν ως «πορτοφόλια» του Πούτιν.

  • Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό με το οποίο ο σημερινός πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα, επίτιμος εισαγγελικός λειτουργός Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να ανοίξει ξανά ο φάκελος, όμως συνάγεται ότι θεωρήθηκε λάθος ο τρόπος με τον οποίο είχε κλείσει τότε η υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησε νέα δεδομένα. Η μεταφορά ρωσικών χρημάτων με τη μορφή δωρεών σε μοναστήρια του Αγίου Όρους προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Αμερικανικών Αρχών. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στις αρχές του έτους ένα κλιμάκιο Αμερικανών επισκέφτηκε διάφορες μονές του λεγόμενου φιλο-ρωσικού μπλοκ στον Άθω.

Σχετικά Άρθρα