Κεραμέως στο libre:Οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή να κάνουμε πράξη όσα εξαγγείλαμε για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία

 Κεραμέως στο libre:Οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή να κάνουμε πράξη όσα εξαγγείλαμε για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία

«Οι εκλογές δεν τελείωσαν», τονίζει στη συνέντευξή της στο libre η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την ίδια «το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Δεν χωρά, συνεπώς, κανένας εφησυχασμός».

Η κ. Κεραμέως επιμένει στη λογική της αυτοδυναμίας καθώς όπως λέει «η μόνη ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης ήταν και παραμένει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Συνέντευξη

Κυρία υπουργέ, η ΝΔ έχει μια μεγάλη ευκαιρία, τουλάχιστον βάσει του ποσοστού που έλαβε. Θα την διαχειριστεί με θετικό τρόπο ή κινδυνεύει από την αλαζονεία που μπορεί να φέρει πολιτική ζάλη;

Οι πολίτες αξιολόγησαν θετικά το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναγνώρισαν τη συνέπειά μας, έδωσαν ισχυρή εντολή να κάνουμε πράξη όσα εξαγγείλαμε για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία.

Η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε όσα πετύχαμε, για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει ακόμα να γίνουν. Για να αυξηθούν οι μισθοί, να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά ο εκσυγχρονισμός και η αξιολόγηση στο Δημόσιο, για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους νέους ανθρώπους και την κοινωνία. Προσεγγίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, όχι με αλαζονεία, αλλά με διάθεση για πιο σκληρή δουλειά και με βαρύ αίσθημα ευθύνης να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας δίνει ο λαός για πιο τολμηρές αλλαγές. Εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου, με αυτή την ίδια προσέγγιση θα λειτουργήσουμε και στη νέα διακυβέρνηση μετά την εντολή των πολιτών.

-Οι πολιτικές εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και το χαμηλό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσουν συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις;

Η εκλογική επιρροή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιδρά στις πολιτικές εξελίξεις, αφού είναι άμεσα συναρτημένη όχι μόνο με τους  συσχετισμούς εντός της Βουλής, αλλά και με τη δυναμική και τη θέση των κομμάτων στην κοινωνία. Οι πολίτες αποδοκίμασαν, με εμφατικό τρόπο, την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκίμασαν την τοξικότητα, τη συνεχή άρνηση των πάντων χωρίς αντιπροτάσεις, τον λαϊκισμό.

Δεν θα σχολιάσω, βεβαίως, τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό ενός άλλου κόμματος. Θα εκφράσω, όμως, την ευχή, το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να αποτελέσει για τον ΣΥΡΙΖΑ καταλύτη αναστοχασμού, στην κατεύθυνση της εγκατάλειψης πρακτικών που πληγώνουν τη Δημοκρατία

Εάν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ δεν καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία, είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ ή με κάποιο άλλο κόμμα;

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και η ακόλουθη στάση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν αυτό που ως Νέα Δημοκρατία τονίζουμε εδώ και πολλούς μήνες: ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.

Η μόνη ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης ήταν και παραμένει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή την πρόταση υπερψήφισαν οι πολίτες, δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο κόμμα μας υψηλότερο ποσοστό από εκείνο του 2019 και αυτή την πρόταση τους καλούμε να στηρίξουν και πάλι, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Οι εκλογές δεν τελείωσαν. Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Δεν χωρά, συνεπώς, κανένας εφησυχασμός. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, με στόχο να πείσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες να μας εμπιστευτούν για την Ελλάδα που μας αξίζει, μας εμπνέει, μας ενώνει. Για την Ελλάδα που πηγαίνει σταθερά, τολμηρά, μπροστά.  

Εσείς στην επόμενη κυβέρνηση θα θέλατε να αναλάβετε και πάλι το υπουργείο Παιδείας;

Δεν υπάρχουν προσωπικά «θέλω» στο θέμα της σύνθεσης μίας κυβέρνησης. Εφόσον οι πολίτες μας επιλέξουν και πάλι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα αξιολογήσει αν και πού κάθε στέλεχος μπορεί να συνεισφέρει στο κυβερνητικό έργο των επόμενων ετών.

Τι είναι αυτό που δεν κάνατε 4 χρόνια στο υπουργείο Παιδείας; Για παράδειγμα το θέμα της παραπαιδείας γιατί δεν το αντιμετωπίσατε, όπως στο παρελθόν και οι προκάτοχοί σας; Μιλάμε για «δωρεάν παιδεία», αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας κάναμε πολλά και ασφαλώς απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν. Στην τετραετία αυτή στοχεύσαμε στην ενίσχυση της δωρεάν Παιδείας, εντάσσοντας στο δημόσιο σχολείο δραστηριότητες για τις οποίες μέχρι πρότινος οι γονείς πλήρωναν.

Συγκεκριμένα, διασφαλίσαμε ότι όλα τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών θα έχουν θέση στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, θεσμοθετήσαμε την εκμάθηση των Αγγλικών από το Νηπιαγωγείο, διευρύναμε το Ολοήμερο Σχολείο σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά μέχρι τις 17:30 από τις 16:00 που ήταν, με στόχο αφ’ ενός την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά, αφ’ ετέρου την υποστήριξη της οικογένειας, με προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων.

  • Επιπλέον, από φέτος εισήχθησαν οι εκπαιδευτικοί όμιλοι στο σχολείο με δράσεις όπως αθλήματα, χορός, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, εκπαιδευτική ρομποτική κ.ά., ενώ συνεχίστηκε και η Ενισχυτική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τα Αγγλικά.

Επίσης συνεχίστηκε η διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο όλων των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (ξένες γλώσσες, μουσικά μαθήματα, σχέδιο) με στόχο την στήριξη των υποψηφίων. Επιπλέον, υπερδιπλασιάσαμε το δίκτυο των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων της χώρας, από 62 που παραλάβαμε ήδη σε 120 και σε 138 το 2024. Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών μας είναι να παρέχουμε μία πραγματικά δωρεάν, ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά μας.

Η βάση εισαγωγής θα επεκταθεί και για την εισαγωγή κάποιων και στα ιδιωτικά κολέγια ή αρκεί κάποιος να έχει χρήματα για να μπορεί να σπουδάσει;

Τα ιδιωτικά Κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα βρίσκονται σε σύμπραξη με πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Υπάρχει εκτενές πλαίσιο για τη λειτουργία των Κολεγίων, το οποίο μπορεί πάντοτε να βελτιώνεται. Όσο για τις προϋποθέσεις εισαγωγής, αυτές ορίζονται από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία άλλωστε χορηγούν και το αντίστοιχο πτυχίο, επομένως δεν θα μπορούσαμε εμείς ως Ελλάδα να θέσουμε τους όρους εισαγωγής.

Πώς σχολιάζετε την επίθεση που δέχτηκε η Τράπεζα Θεμάτων;

Πρόκειται για μια πρωτοφανή, τεράστια επίθεση εναντίον χιλιάδων παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, μιλάμε για 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, ένα οργανωμένο κυβερνοέγκλημα μεγάλης έντασης και διάρκειας. Γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις, των οικογενειών τους, την πίεση, το άγχος, και πραγματικά πιστεύω ότι μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να οργανώσουν μία τέτοια επίθεση. Απέτυχαν όμως.

Οι εξετάσεις για την Γ’ λυκείου ολοκληρώθηκαν, υπήρξαν δικλείδες και συστήματα ασφαλείας γι’ αυτό και, παρά τις καθυστερήσεις, διεκπεραιώθηκαν οι εξετάσεις. Αυτό που θεωρώ θλιβερό είναι το γεγονός ότι, αντί όλα τα κόμματα να καταδικάσουν αυτή την οργανωμένη επίθεση κατά της εκπαίδευσης, κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατά των παιδιών μας, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση για μικροπολιτικούς λόγους. Θεωρώ θλιβερό και αδιανόητο να μην υπάρξει ομόφωνη από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο καταδίκη αυτής της πρωτόγνωρης στα χρονικά επίθεσης στα παιδιά μας. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά μας, είτε δίνουν Προαγωγικές είτε Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η Πολιτεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειές τους.

Σχετικά Άρθρα