Μητσοτάκης/Στο μικροσκόπιο τα ποσοστά της ΝΙΚΗΣ – Στρατηγική δύο όψεων για κέντρο και κόμματα δεξιά της ΝΔ – Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος

 Μητσοτάκης/Στο μικροσκόπιο τα ποσοστά της ΝΙΚΗΣ – Στρατηγική δύο όψεων για κέντρο και κόμματα δεξιά της ΝΔ – Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος

Με διπλή στρατηγική θα κινηθεί η γαλάζια παράταξη προς τις κάλπες της 25ης Μαίου. Από τη μια μεριά θα επιδιώξει να συγκρατήσει τους κεντρώους  ψηφοφόρους που προσήλθαν στη ΝΔ κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη μεριά θα επιχειρήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους που κινούνται στις παρυφές της παράταξης κόβοντας στα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ την είσοδο τους στη Βουλή.  

Κοινός παρονομαστής των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ φαίνεται πως είναι η «πατρίδα» και η «θρησκεία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική του ρητορική έχει εντάξει την έννοια του «πατριωτισμού» καλώντας τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν για το «ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες που θωράκισαν αμυντικά την χώρα και που προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορα της». Παράλληλα, την Κυριακή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως η επίσκεψη του αυτή έχει ψηφοθηρικό σκοπό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Άγιο Όρος και πως είχε υποσχεθεί στον γιό του Κωνσταντίνο να πάνε μαζί εκεί.

  • «Έχω καταπληκτικές αναμνήσεις από μία επίσκεψη που έκανα με τον πατέρα μου το 1986, όταν ήμουν 18 ετών. Ήταν κάτι το οποίο το είχαμε προγραμματίσει πριν από τις εκλογές. Καταλαβαίνω απόλυτα όλους όσοι λένε ότι το ταξίδι αυτό μπορεί να έχει και μια πολιτική διάσταση. Από την άλλη η Εκκλησία δεν μπλέκει και δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά και σίγουρα στις πολιτικές διεργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα Νίκη, στις εκλογές της 21ης Μαίου κατέγραψε σε 19 εκλογικές περιφέρειες ποσοστά άνω του 3% – που θα εξασφάλιζαν την είσοδο του κόμματος στη Βουλή – ενώ στις υπόλοιπες ήταν οριακά κάτω από τον πήχη.

  • Ενδεικτικά, στην Πιερία έφτασε το 7,46%,στην Πέλλα άγγιξε το 6,13%, στο Κιλκίς το 5,27%, στη Δράμα το 5,33%, στις Σέρρες το 4,1%, στη Φλώρινα το 4,2%, στην Κοζάνη το 4,89% και στην Ημαθία το 4,59%. Υψηλά ποσοστά κατέγραψε και στην συμπρωτεύουσα, στην Α’΄Θεσσαλονίκης έφτασε το 4,58%, στην Β΄ Θεσσαλονίκη έφτασε το 5,63% και στην Χαλκιδική το 5,39%.

Το νεοσυσταθείς κόμμα δεν αποτελεί φαινόμενο μόνον της Βορείου Ελλάδας αλλά καταγράφει αξιοσημείωτα ποσοστά – άνω του 3% – σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Λάρισα έφτασε το 3,31%, στην Αχαία το 3,71%, στην Μαγνησία το 3,13%, στα Τρίκαλα το 3,35%, στην Κόρινθο το 3,58% και οριακά πέρασε τον πήχη στην Αιτωλοακαρνανία σημειώνοντας 3,01%.

Εκτός από το κόμμα Νίκη, στα δεξιά της ΝΔ βρίσκεται και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, Ελληνική Λύση, το οποίο είναι το μοναδικό με αξιώσεις που θα καταφέρει να  εκπροσωπείται και πάλι στο Κοινοβούλιο.

Το πράσινο φως περιμένουν να πάρουν από τον Άρειο Πάγο, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και η Αφροδίτη Λατινοπούλου που είχαν κοπεί από τις προηγούμενες εκλογές.  Χθες ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ανακοίνωσε πως θα κατέλθει στις εκλογές της 25ης Ιουλίου με μια σύμπραξη δεξιών κομμάτων «Πατριωτικός Συνασπισμός».

Τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό αυτό είναι εννέα, μεταξύ των οποίων αυτό του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αλλά και του Φαίδωνα Βόβολη. Επίσης, η Αφροδίτη Λατινόπουλου άλλαξε το όνομα του συνδυασμού της και ελπίζει η «Φωνή Λογικής» να κατέλθει στις εκλογές της 25ης Μαίου.

Σχετικά Άρθρα