Εκλογές 2023: Εύρημα “βόμβα” στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις

 Εκλογές 2023: Εύρημα “βόμβα” στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Τα κόμματα προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν στις πρώτες κάλπες ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, και το καθένα από αυτά θέτει διαφορετικούς στόχους. Η ΝΔ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται για να ανατρέψει το προηγούμενο κάκιστο αποτέλεσμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ψηλά τον πήχη διεκδικώντας – όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος – να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περαιτέρω ενίσχυση ο στόχος ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης ενώ τρία κόμματα ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25 παλεύουν για την είσοδο στη βουλή.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο MEGA, έδειξε πως διαμορφώνεται η δυναμική των κομμάτων ενόψει των νέων εκλογών. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης, είναι ότι δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί των προηγούμενων εκλογών.

Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται με μία τεράστια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν δείχνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να ανακάμπτει παρά την αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν αλλά και τη χάραξη της νέας στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές φτάνοντας 16,7%.

Το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει βάλει σαν στόχο να βρεθεί κοντά ή ακόμη και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο 10,2%. Το ΚΚΕ εμπιστεύεται το 6,7% ενώ η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% .

  • Μία από τις πρώτες εκπλήξεις στην τελευταία δημοσκόπηση , είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή, καταγράφοντας στην πρόθεση ψήφου 4,2% και 3,3% αντίστοιχα.

Όσο για το ΜέΡΑ25, φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν αναπτύσσει δυναμική εισόδου στη Βουλή, καθώς φτάνει μόλις το 2,2%. Αναφορικά με την εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο το ΠΑΣΟΚ.

Νέα άνοδος για το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από 7,2% στις εκλογές και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%.

Το κόμμα Νίκη, η έκπληξη των εκλογών καθώς οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, φτάνει πλέον το 3,8% ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας «σκαρφαλώνει» στο 4,8% από 2,9% στις εκλογές.

Στο 2,5% το ΜέΡΑ 25 χωρίς ανοδικές τάσεις προκειμένου να περάσει το «κατώφλι» του 3% και στο 5,1% τα λοιπά κόμματα, επομένως είναι στο 7,6% όσοι δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Άλλη μία δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, επιβεβαιώνει ότι οι συσχετισμοί ενόψει των νέων εκλογών δεν αλλάζουν, ενώ φαίνεται πως και αυτή δείχνει να εισέρχονται στη Βουλή επτά κόμματα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 3,6%, η Νίκη φαίνεται να περνάει οριακά το κατώφλι εισόδου της Βουλής 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%, το ΜέΡΑ25 1,6%, άλλο κόμμα 1,5%, Λευκό Ακυρο 1,1% και Αναποφάσιστοι 5,3%.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και έχουμε επτακομματική Βουλή το ποσοστό του πρώτου κόμματος για αυτοδυναμία ανεβαίνει πάνω από 40% και αυτό μπορεί να αλλάξει τους εκλογικούς σχεδιασμούς, κάτι που θα είναι πιο εμφανές τις επόμενες μέρες.

Σχετικά Άρθρα