Μαύρος/MRB: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο και πάει να τον χάσει και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρόλο και πάει να τον βρει”

 Μαύρος/MRB: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο και πάει να τον χάσει και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρόλο και πάει να τον βρει”

Την εκτίμησή του για το εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει διαρροή ψήφων από τη ΝΔ προς άλλα κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. 

Όπως τόνισε ο Δ. Μαύρος, αυτού του είδους τα πράγματα επιλύονται όταν μπει το διακύβευμα στο τραπέζι και το “πόσο καθαρό και πόσο αγχωτικό είναι ένα δίλημμα όταν τίθεται στους ψηφοφόρους, διασφαλίζει πράγματα”.

Αυτό το διακύβευμα, το έχει βάλει ο κ. Μητσοτάκης, πάρα πολύ καθαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο και είναι “η ιστορία που λέγεται σταθερότητα”. “Και εκεί επάνω, στη σταθερότητα, ήταν που μπερδεύτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε τις αγωνίες του, ότι τα μίντια δεν τον στηρίζουν όσο πρέπει για να πει τις θέσεις του είτε και από φυσική αδυναμία, μπήκε στη διαδικασία και είχε αντισυστημική ρητορική, πηγαίνοντας κόντρα στις προσδοκίες που είχαν οι ψηφοφόροι του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον πρέπει να γίνει ένα συστημικό κόμμα”, σημείωσε ο κ. Μαύρος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρόλο και πάει να τον χάσει και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ρόλο και πάει να τον βρει, άρα λοιπόν εκεί θα υπάρξει ένα τζαρτζάρισμα. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι αυτός ο χώρος των δύο αυτών κομμάτων, ο οποίος αθροίζει το ανταγωνιστικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν τη στιγμή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Θα το κρατήσουν έτσι σπαστό ή θα αποφασίσουν να το δώσουν και να δημιουργηθεί ό,τι γίνεται σε πολύ πιο δυτικές χώρες, στην Αμερική για παράδειγμα, όπου υπάρχουν δύο μεγάλοι φορείς και εναλλάσσονται ανάλογα με τα πρόσωπα ή τη συγκυρία”, προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έδειξε, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, ότι οι Έλληνες δεν παρασύρονται, θέτουν στόχους και προσπαθούν να εξωτερικεύσουν αυτά τα οποία αισθάνονται μέσα τους.

“Το πρώτο εύρημα που δείχνει ότι δεν οριοθετούνται, είναι το ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα τεράστιο ποσοστό. Όχι τόσο γιατί το 40 ως απόλυτος αριθμός είναι μεγάλο, γιατί έχουμε ξαναδεί στα μεγάλα κόμματα να ανεβαίνουν τα ποσοστά και πολύ πιο ψηλά. Αλλά με δεδομένη τη συγκυρία, το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή είναι να το διατηρήσει, διότι εάν δεν το διατηρήσει, τότε πάμε στην άλλη άκρη των κομμάτων, όπου υπάρχουν τρία κόμματα τα οποία καραδοκούν με άλλη προτεραιότητα, ίσως λίγο πάνω, λίγο κάτω το καθένα, να μπουν στη Βουλή που αυτό σημαίνει ότι για το πρώτο κόμμα, ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας”, συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

“Στα τρία κόμματα τα μικρά, έτσι όπως ετέθη το θέμα, ακόμα δεν έχουμε πειστεί εάν τελικά ήταν για να σταλεί ένα μήνυμα στην όποια κυβέρνηση, στο όποιο άλλο κόμμα και τώρα θα ξεφουσκώσουν. Δεν το ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος αυτήν τη στιγμή”, ανέφερε ακόμα ο κ. Μαύρος και χαρακτήρισε “μεικτή κατάσταση” αυτό το οποίο έγινε.

“Τα κόμματα στην ουρά, είναι ετερόκλητης λογικής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αντισυστημικά μεν αλλά με διαφορετικότητες έντονες. Για παράδειγμα, η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου είναι ένα αντισυστημικό κόμμα και έχει και αντισυστημική επικοινωνιακή λογική. Δηλαδή έδινε το τηλέφωνό της παντού, προσπαθούσε να μη μιλάει όπως στο παρελθόν, αλλά να είναι πιο ήρεμη στην εκφορά του λόγου. Αλλά παρόλα αυτά ένιωθε κανείς ότι ακόμα και η αναπνοή της ήταν ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να κάνει, θέλει να δείξει, θέλει να πει πράγματα που είναι διαφορετικά από των συστημικών κομμάτων”, υποστήριξε ο κ. Μαύρος.

Ειδικότερα, για το κόμμα ΝΙΚΗ, επισήμανε ότι “ξεπετάχτηκε από το πουθενά” μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. “Έφτασε σε ένα ποσοστό τερατώδες για τα δεδομένα της λογικής που είχαμε συνηθίσει και εκπροσωπεί και έναν χώρο ο οποίος κάθεται δίπλα στο κόμμα του κ. Βελόπουλου χωρίς να έχει κάποιες από τις γραφικότητες που έχει το κόμμα του κ. Βελόπουλου και μοιάζοντας να είναι μία πολιτικώς ορθή έκφραση μίας θρησκευτικότητας. Γιατί περνώντας ο καιρός αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια ολονών οι “ιδιαιτερότητες”. Έχουν ανέβει στα σόσιαλ μίντια κάποιες τοποθετήσεις του κόμματος ΝΙΚΗ οι οποίες αιφνιδιάζουν. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία”.

Σχετικά Άρθρα