Europa League: Ιστορική κατάκτηση του κυπέλλου από τη Σεβίλη – Έβδομη φορά σε ισάριθμους τελικούς

 Europa League: Ιστορική κατάκτηση του κυπέλλου από τη Σεβίλη – Έβδομη φορά σε ισάριθμους τελικούς

Η Σεβίλλη οι απίθανοι Ανδαλουσιάνοι κατάκτησαν και πάλι το Europa League για έβδομη φορά σε ισάριθμους τελικούς! Η πολυνίκης του θεσμού λύγισε τη Ρόμα στα πέναλτι με 4-1 (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) στον τελικό της Βουδαπέστης, κι όχι μόνο πρόσθεσε άλλο ένα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή της (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023) αλλά έκλεισε θέση και για το Champions League της επόμενης σεζόν…

Η Ρόμα δεν μπόρεσε να κάνει το back to back μετά την κατάκτηση του Europa Conference League την περασμένη σεζόν και ο Ζοσέ Μουρίνιο υπέστη την πρώτη του ήττα σε έξι ευρωπαϊκούς τελικούς μετά τις νίκες δύο φορές σε Champions League (2004 Πόρτο, 2010 Ίντερ), δύο σε UEFA (2003 Πόρτο) και Europa (2017 Μαν. Γιουνάιτεντ) και μία στο Conference (2022 Ρόμα).

Αντιθέτως, ο πρωτάρης σε τελικούς 62χρονος κόουτς της Σεβίλλης, Χοσέ Λουίς Μοντιλίμπαρ, ο οποίος είχε ως μεγαλύτερο παράσημο στην καριέρα του την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας το 2007 με τη Βαγιαδολίδ, σήκωσε την πρώτη του μεγάλη κούπα έχοντας προηγουμένως σώσει τη Σεβίλλη απ’ την περιπέτεια του υποβιβασμού…

Σε έναν τελικό που δεν είχε καλό θέαμα αλλά είχε μέγα πάθος, η Ρόμα προηγήθηκε με τον Ντιμπάλα στο 35′, αλλά ο Μαντσίνι με αυτογκόλ έγινε μοιραίος για την ομάδα του. Ο Σμόλινγκ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ήρωα της βραδιάς αλλά είχε δοκάρι στο 131′ στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό Europa League καθώς κράτησε 138′ αγωνιστικά λεπτά!

Για τρίτη σερί χρονιά ο τελικός του Europa κρίθηκε στα πέναλτι, κι όπως η Άιντραχτ πέρυσι και η Βιγιαρεάλ πρόπερσι, η Σεβίλλη ήταν πιο εύστοχη, είχε την τύχη με το μέρος της καθώς βοήθησε και το δοκάρι, αλλά είχε και τον εκπληκτικό Μπόνο, ο οποίος (πέραν 2-3 εξαιρετικών επεμβάσεων που έκανε στη διάρκεια του ματς) απέκρουσε και πέναλτι του Μαντσίνι που έγινε… δις μοιραίος.

Ο Αργεντινός Μοντιέλ, έβαλε την υπογραφή του για άλλη μια φορά σε ένα βαρύτιμο τρόπαιο καθώς, όπως και στο Μουντιάλ του Κατάρ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της Εθνικής Αργεντινής στον τελικό με τη Γαλλία, έτσι και τώρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (έστω και με δεύτερη προσπάθεια καθώς δόθηκε επανάληψη στην πρώτη χαμένη εκτέλεση) για το τελικό 4-1.

Το αποτέλεσμα του τελικού επηρεάζει και το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη της Σεβίλλης πάει οριστικά στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι Πειραιώτες επιθυμούσαν νίκη της Ρόμα προκειμένου να γλιτώσουν έναν γύρο πηγαίνοντας κατευθείαν στα πλέι οφ του Europa.

Σχετικά Άρθρα