ΠΟΕΔΗΝ: Κραυγή αγωνίας για ράντζα στα νοσοκομεία, ελλείψεις, ΜΕΘ και αναμονές στις λίστες χειρουργείων

 ΠΟΕΔΗΝ: Κραυγή αγωνίας για ράντζα στα νοσοκομεία, ελλείψεις, ΜΕΘ και αναμονές στις λίστες χειρουργείων

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφορικά με την κακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας καθώς επίσης και για την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η δημόσια υγεία δεν διορθώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες, με 30.000 ενεργείς νοσοκομειακές κλίνες για 11 εκατομμύρια πληθυσμό», τονίζει ότι την ίδια στιγμή το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές ενώ υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, καθώς υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Την ίδια στιγμή, τα ράντζα παραμένουν στα νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το πρωί της Τετάρτης το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο είχε 72 ράντζα από τη χθεσινή εφημερία.

«Καθρέφτης της κατάστασης του συστήματος υγείας είναι η ανάπτυξη του τριτοκοσμικού φαινομένου των ράντζων, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θερίζουν στα νοσοκομεία μας σε διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο των νοσοκομείων της ΕΕ, οι λίστες χειρουργείων που η αναμονή ξεπερνάει τα δύο έτη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ξεπερνάνε το 40%, οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε 950 κλίνες ανεπτυγμένες -αντί 3.500- οι οποίες κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών» επισημαίνει ο Μ. Γιαννάκος.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζει την ανάγκη για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ -όπως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών και τέλος ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σχετικά Άρθρα