Ποιά “κάστρα” της “Νίκης” στη Βόρεια Ελλάδα έχει βάλει στο στόχαστρο η Ν.Δ- Δίκτυο με μοναστήρια και αδελφότητες σε Άγιο Όρος, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη- Πειραιώς: “Να μην μπει ο Νατσιός στη Βουλή”

 Ποιά “κάστρα” της “Νίκης” στη Βόρεια Ελλάδα έχει βάλει στο στόχαστρο η Ν.Δ- Δίκτυο με μοναστήρια και αδελφότητες σε Άγιο Όρος, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη- Πειραιώς: “Να μην μπει ο Νατσιός στη Βουλή”

Εκτεταμένη, πλην όμως διακριτική, επιχείρηση για να αναχαιτιστεί η “μαθηματικά” πολύ πιθανή είσοδος του ακροδεξιού κόμματος “Νίκη” στην επόμενη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Ν.Δ. Την ώρα που ο στόχος της Πειραιώς είναι να διατηρηθεί το ποσοστό (40,7%) της 21ης Μαϊου ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία ή, έστω, να την περιορίσει σημαντικά.

Τέτοιος παράγοντας θα μπορούσε να είναι μία μετακίνηση πασοκογενών ψηφοφόρων που προτίμησαν τη Ν.Δ στην πρώτη κάλπη προς την πολιτική τους “μήτρα”, το ΠΑΣΟΚ, επηρεασμένοι από τον ενθουσιασμό της θετικής καταγραφής (11,5%) και του ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθετος παράγοντας θα ήταν η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική με την κατάκτηση του ορίου του 3% από το κόμμα του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού και την “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εάν, λοιπόν, μειωθεί το ποσοστό της Ν.Δ και ισχύσει ο δεύτερος παράγοντας ο θρίαμβος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να μην επιβεβαιωθεί σε μία πολύ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να τον κατονομάσει ως αντίπαλο για να μην επιτρέψει την συσπείρωση της εκλογικής του βάσης και την επιστροφή ψηφοφόρων του, και εστιάζει στον Νίκο Ανδρουλάκη -επί της ουσίας προωθεί έμμεσα τον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη και δείχνει ποιον θα προτιμούσε για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της “Νίκης” στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος, Κυριακή και Δευτέρα. Θα διανυκτερεύσει στη Σιμωνόπετρα και θα επισκεφθεί τις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος. Από τη ΝΔ τονίζεται η ιδιωτική φύση της επίσκεψης αλλά το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις Μονές -κυρίως η Φιλοθέου και Καρακάλου– έχουν βρεθεί ενεργά στο πλάι της “Νίκης” δημιουργεί προφανείς και εύλογους συνειρμούς. Ο ηγούμενος της Φιλοθέου προσπάθησε να διασκεδάσει τις φήμες περί υποστήριξης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του libre ένα εκτεταμένο δίκτυο μονών του Άθω, μετοχίων, άλλων μοναστηριών και (παρα)εκκλησιαστικών οργανώσεων και χριστιανικών αδελφοτήτων δρουν υπέρ του κ. Νατσιού και επηρεάζουν πιστούς να ψηφίσουν τη “Νίκη”.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς φόβους -λέγεται πως το μήνυμα της Πειραιώς έφτασε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας μέσω “ειδικού απεσταλμένου”-, κάτι που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες με παρεμβάσεις και μητροπολιτών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αλεξανδρουπόλεως και Λαρίσης, οι οποίοι μίλησαν επίσης για την προσπάθεια “εργαλειοποίηση της πίστης”.

Το δίκτυο επιρροής του Δ. Νατσιού φαίνεται πως περιλαμβάνει αδελφότητες, όπως μία που βρίσκεται στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, ιερείς στην δυτική πλευρά της πόλης.

Το κόμμα “Νίκη” κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, με δεδομένο ότι έφτασε στο 4,58% στην Α’ Θεσσαλονίκης και στο 5,63% στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Στην Πιερία, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του Δημήτρη Νατσιού, το ποσοστό άγγιξε το 7,46%, στην Κορινθία, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι Παλιοημερολογιτών έφτασε 3,58%, ενώ στο Κιλκίς, όπου υπήρξε εκπαιδευτικός ο ιδρυτής του κόμματος, έφτασε το 5,27%.

Βουλευτές της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη έχουν “ακτινογραφήσει” τα αποτελέσματα ανά συνοικία και έχουν εντοπίσει, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, τις εστίες προπαγάνδας. Έχουν ενημερώσει σχετικά την Πειραιώς και την ομάδα κρούσης που έχει δημιουργηθεί και στην οποία συμμετέχουν και δύο πρόσωπα με επιρροή στο Άγιο Όρος (έχουν διατελέσει και διοικητές), τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο και τον επιχειρηματία Κώστα Λούλη.

Έτσι, δράση υπέρ της “Νίκης” φέρεται να έχει αναλάβει εδώ και καιρό μοναστήρι-αδελφότητα στην Ασπροβάλτα (έξω από την Θεσσαλονίκη) που έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν ακόμα και για ατασθαλίες, άλλα που βρίσκονται στα Λαϊνά και τον Άγιο Βασίλειο, ενώ παρόμοιες εστίες θεωρούνται και η μονή της Ορμύλιας στη Χαλκιδική που διατηρεί στενές σχέσεις με το Άγιο Όρος. Πηγές στην Πειραιώς αφήνουν μάλιστα υπαινιγμούς για την χρηματοδότηση του κόμματος που διαφημίζεται στο διαδίκτυο και πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη:

Στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ο στόχος της Ν.Δ δεν είναι μόνο η “Νϊκη” αλλά και η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου που ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά της και καταγράφηκε ως τρίτο κόμμα, πάνω από το ΠΑΣΟΚ, παρότι το τελυταίο αύξησε τα ποσοστά του σε σύγκριση με το 2019.

Στην η “Νίκη” Πιερία έλαβε 7,46%Στην Πέλλα 6,23%Στη Β’ Θεσσαλονίκης 5,62%Στη Χαλκιδική 5,38%Στη Δράμα 5,33%Στο Κιλκίς 5,27%

Τι πρεσβεύει η “Νίκη”

Το κόμμα ΝΙΚΗ ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη την 17η Ιουνίου 2019 και διακηρυγμένο σκοπό όπως αναφέρει «να ενώσει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εμφορούνται από πατριωτικό και Ορθόδοξο φρόνημα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους και των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης.

Βασικές προγραμματικές θέσεις είναι:

  • Κατάργηση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Νέα συγγράμματα Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών – Κατάργηση της «δήθεν» σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
  • Νέο καθεστώς Μετοίκων αντί της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας από μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Διαχωρισμός Κράτους – Κομμάτων («Τα κόμματα βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα»)
    Οικονομική και Ηθική Επιβράβευση της Πολυτεκνίας (η ΝΙΚΗ αποδοκιμάζει τις εκτρώσεις, τις επεμβάσεις αλλαγή φύλου και την «διατάραξη» των παραδοσιακών ρόλων στην οικογένεια).

Ποιος είναι ο Δημήτρης Νατσιός

Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Νατσιός και όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του είναι «δάσκαλος και θεολόγος με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς και αρθρογραφία».

Ο κ. Νατσιός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο λόγω της «μάχιμης» αρθρογραφίας του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του το 2006, τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, ενώ επί σχεδόν 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, και στο περιφερειακό δίκτυο DΙΟΝ ΤV.

H τηλεοπτική του παρουσία έχει βοηθήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του στη Μακεδονία και στη Θράκη, αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν αισθάνομαι τηλεαστέρας» και ότι μοναδικός στόχος της τηλεοπτικής του… καριέρας είναι η αποκάλυψη των «βαθιών τραυμάτων» της Παιδείας. «Δεν με ενδιαφέρουν αναγνωρισιμότητες και λοιπές ‘τενεκεδοκρόταλες’ δόξες και λόξες», λέει με νόημα συμπληρώνοντας πως ναι μεν η αναγνωρισιμότητα λόγω εκπομπής έχει βοηθήσει τη Νίκη, «αλλά αυτό δεν αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα».

Σχετικά Άρθρα