Αθήνα: Πώς “υποδέχεται” τη νίκη Ερντογάν – Ένας γνώριμα… απρόβλεπτος

 Αθήνα: Πώς “υποδέχεται” τη νίκη Ερντογάν – Ένας γνώριμα… απρόβλεπτος

Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου και έχουν καταγράψει την αναβαθμισμένη εθνικιστική ρητορική του μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιτέθηκαν πολλές φορές στη Δύση τις τελευταίες ημέρες, ενώ μέλη της κυβέρνησης στράφηκαν ανοικτά και πάλι κατά της χώρας μας, παρά την πρόσκαιρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μετά τον φονικό σεισμό στα βάθη της Ανατολής με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε εκ νέου το καθεστώς νησιών του Αιγαίου και το εύρος των χωρικών υδάτων, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων, είπε ότι όλα αυτά είναι φαντασιώσεις καθώς… δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι ενδεχομένως στην Αθήνα να υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία με τη νίκη του κ. Ερντογάν, υπό την έννοια πως είναι ένας ηγέτης που γνωρίζεις την ψυχολογία του (σ.σ. όσοι κι αν χαρακτηρίζεται κατά καιρούς ως «απρόβλεπτος»), ξέρεις που τίθενται από μέρους του οι «κόκκινες γραμμές» και αντιλαμβάνεται τον βαθμό επιρροής που έχει πάνω του ο δυτικός κόσμος και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες που σε περιόδους κρίσης θα ήταν έτοιμες να παρέμβουν καθώς δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως όταν μαίνεται παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά στο Αιγαίο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 23» που θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου στο Αιγαίο. Σε αυτή θα συμμετέχουν 18.000 οπλίτες, 113 πλοία σχεδόν όλων των τύπων, 9 υποβρυχίων, 59 αεροσκαφών και 19 μη επανδρωμένων οχήματα. Εννοείται πως το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας θα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και θα παρακολουθεί κάθε κίνηση των γειτόνων.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συνδυάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της νίκης του με τις φιέστες για την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος σήμερα το πρωί θα προσέλθει στον ναό της Αγιά Σοφιάς, που με απόφαση του μετατράπηκε και πάλι σε τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί. Η εικόνα του που θα τον δείχνει να προσεύχεται, προφανώς θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

Αυτό άλλωστε επιθυμεί. Να καταστεί στη συνείδηση των Τούρκων ως ο μεγαλύτερος ηγέτης που έχει περάσει από την χώρα, καταλαμβάνοντας μια θέση δίπλα, αν όχι πάνω, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Θα επιδιώξει να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νέα πρωτεύουσα του κράτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ακόμη δεν έχει όνομα. Κι αυτό γιατί στο απώτερο μέλλον θα επιθυμούσε να λάβει το όνομά του.

Σχετικά Άρθρα