Ξενοδόχοι δεσμεύουν με ποινικές ρήτρες 10.000 ευρώ εργαζόμενους για να μη φύγουν στη μέση της σεζόν

 Ξενοδόχοι δεσμεύουν με ποινικές ρήτρες 10.000 ευρώ εργαζόμενους για να μη φύγουν στη μέση της σεζόν

Με ποινικές ρήτρες που αγγίζουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ δεσμεύουν ξενοδόχοι στο Ηράκλειο Κρήτης τους εργαζόμενους τους προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους εν μέσω τουριστικής σεζόν. Οι καταγγελίες έχουν φθάσει ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει ξεκινήσει έρευνα.

Σε έγγραφο σύμβασης που παρουσιάζει το OPEN αναγράφεται ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι επίσης να μη γνωστοποιούν εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση όπως οι μισθολογικές αποδοχές τους διαφορετικά θα τους καταβληθεί επίσης ρήτρα 10.000 ευρώ αλλά και λύση συνεργασίας.

«Επειδή υπάρχουν πολλές απώλειες σε διάφορα ξενοδοχεία, φεύγουν οι εργαζόμενοι και πάνε από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, σκαρφίστηκε αυτό το έγγραφο η επιχείρηση και μας το έδωσε να το διαβάσουμε και να το υπογράψουμε», είπε στον σταθμό εργαζόμενος ξενοδοχειακής μονάδας.

Ο ίδιος εξήγησε «ότι αν αποφασίσουμε να φύγουμε θα πληρώσουμε ένα είδος ποινικής ρήτρας που φτάνει το ύψος των 10.000 ευρώ. Φυσικά και δεν το υπέγραψα. Υπήρχε ένας εκβιασμός ότι πρέπει υποχρεωτικά να υπογραφεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης σημείωσε: «είναι ένα θέμα το οποίο είναι παράνομο, οποιοδήποτε δικαστήριο δεν πρόκειται ποτέ να δώσει δίκιο στον ξενοδόχο. Απειλές δεν πρέπει να υπάρχουν στον χώρο μας. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις το προσωπικό σου. Στην ουσία για αυτό το κάνει ο κάθε ξενοδόχος».