Εκλογές Τουρκία: Επανεκλέγεται πρόεδρος ο Ερντογάν – Καθαρή νίκη έναντι του Κιλιτσντάρογλου

 Εκλογές Τουρκία: Επανεκλέγεται πρόεδρος ο Ερντογάν – Καθαρή νίκη έναντι του Κιλιτσντάρογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 52,14% ενώ ο Κεμάλ  Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε ποσοστό 47,86%. Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σε μια τρίτη δεκαετία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε στο 84,2%, από 87% που ήταν στον πρώτο γύρο.

Πανηγυρισμοί από κόσμο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Ερντογάν, θα αναχωρήσει για την Αγκυρα για να εκφωνήσει το λόγο της νίκης από το προεδρικό μέγαρο.

Νικητή των εκλογών δίνει τον Ερντογάν και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ, αν και μέχρι να ξεπεράσει η ενσωμάτωσή του το 80% των ψήφων παρουσίαζε ως νικητή των εκλογών τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP και δεξί χέρι του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λασπολογία και την κάλεσε να σεβαστεί το αποτέλεσμα.

Σε μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

  • «Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Άφησε και μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

  • Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που κουράστηκε από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο Ερντογάν επικράτησε.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στο πλήθος που τον περίμενε εκεί, οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έδωσε για μία ακόμη φορά χαρτονομίσματα στα παιδιά. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε νωίτερα στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Σχετικά Άρθρα