Χρονοπούλου στο libre: Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρή αξιόπιστη, προοδευτική, δημοκρατική δύναμη

 Χρονοπούλου στο libre: Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ  ισχυρή αξιόπιστη, προοδευτική, δημοκρατική δύναμη

«Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών πρέπει να  γίνει σε σύγκριση με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα το 2019», δηλώνει στο libre η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  Ελένη Χρονοπούλου. Η ίδια περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια «συντηρητική φωνή» που όπως λέει «δεν εμπνέει αξιοπιστία και τα λάθη του παρελθόντος ήταν κομβικά στην απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών».

Συνέντευξη

Σ’ ό,τι αφορά το πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ αυτό δεν θα αλλάξει.

«Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα funds, πώς θα ανασυνταχθεί το ΕΣΥ», είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στην προεκλογική ατζέντα

Κυρία Χρονοπούλου το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ πλησίασε το 11,5%, αύξησε κατά σχεδόν 220.000 τις ψήφους που έλαβε σε σχέση με το 2019. Ποιος είναι ο απολογισμός που θα κάνατε εν όψει των εκλογών του της 21ης Μαΐου;

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επαναφορά του. Η κάλπη έδειξε ότι όχι απλά αντέξαμε σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον αλλά είχαμε την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους ψηφοφόρους μας με όρους διαγενεακής ισορροπίας και ισορροπίας στις ψήφους τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Καταφέραμε επίσης μια υπέρβαση των προγνωστικών και δημοσκοπικών προβλέψεων εκπέμποντας ένα θετικό μεταρρυθμιστικό μήνυμα το οποίο επιβραβεύτηκε. 

Βλέποντας τις τεράστιες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είστε περισσότερο σκεπτικοί; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 11,5% που αντιστοιχούν σε περίπου 600.000 ψηφοφόρους, αλλά το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε πολύ λιγότερο. Δεν σας οδηγεί σε σκέψεις η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων;  

Η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατ’ αρχάς δε μας προβληματίζει, η εκλογική ετυμηγορία είναι πάντα σεβαστή και οδηγός για τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν επιπλέον 220.000 πολίτες, και σε 6 περιφέρειες καταγραφήκαμε 2η δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε λιγότερο το ποσοστό της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, όπως αναφέρετε, 600.000 ψηφοφόρους.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών πρέπει να  γίνει σε σύγκριση με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα το 2019 και αναλογικά με το μέγεθός τους. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το ποσό τραυματισμένη είναι μια μερίδα των πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ενώ είναι κεντρώοι η κεντροαριστεροί, στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία. 

Αν λάβουμε υπόψιν το τεράστιο ποσοστό που έλαβε η ΝΔ και τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, πως πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ;

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την προγραμματική μας ατζέντα σε μια σειρά ζητημάτων (πχ κοινωνική κατοικία, ιδιωτικό χρέος και προστασία πρώτης κατοικίας, ΕΣΥ, Αγρότες, δημογραφικό-μητέρες, συντάξεις). Αυτά τα θέματα εν πολλοίς που μας πίστωσαν οι πολίτες και ενίσχυσαν το ποσοστό του κόμματος μας.

Θα απευθυνθούμε εκ νέου στο λαό με προτάσεις για τα προβλήματα τους, που επιδείνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορούμε να υπερασπιστούμε ουσιαστικά το κράτος δικαίου, να μειώσουμε τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος εκπροσωπώντας τον υπεύθυνο, ρεαλιστικό λόγο. 

Στις 25 Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν πάμε σε νέες εκλογές. Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ ποιοι είναι;

Στόχος μας είναι να καταστούμε η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δημοκρατική δύναμη, που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτόν τον δρόμο θα τον περπατήσουμε με αξιοπιστία, συνέπεια, θεσμική ευθύνη, τόλμη και σοβαρότητα. Η προσπάθεια αυτή που κάνουμε δεν έχει ταβάνι.

Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αποκτήσει επιτέλους μία γνήσια, προοδευτική, προγραμματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι πια κεντρικό σημείο αναφοράς στο πολιτικό σκηνικό, με αδιαμφισβήτητη την πολιτική του αυτονομία και μια κοινοβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα. 

Θα υπάρξει αλλαγή στο πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ;

Για εμάς το πολιτικό αφήγημα δεν αλλάζει εν μια νυκτί. Δε σημαίνει πως επειδή η Νέα Δημοκρατία πήρε το συγκεκριμένο ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές τα προβλήματα των πολιτών έπαψαν να υφίστανται. 

Το πολιτικό μας αφήγημα ήταν και θα συνεχίσει να είναι το πρόγραμμα μας. Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα funds, πώς θα ανασυνταχθεί το ΕΣΥ, πώς θα διορθώσουμε την αδικία του νόμου Κατρούγκαλου για την «προσωπική διαφορά», τα υπερκέρδη των τραπεζών και η φορολόγηση τους, οι 150.000 κοινωνικές κατοικίες που προτείνουμε, το δημογραφικό, οι ανεξάρτητες αρχές, η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η άδεια μητρότητας στις μητέρες που δεν είναι μισθωτές και πολλά άλλα. 

Μήπως είναι η στιγμή το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της ΝΔ που είναι και ο μεγάλος αντίπαλος;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και έχουμε μερικές αγεφύρωτες διάφορες, κυρίως όσον αφορά στην πολιτική μας συνέπεια. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένα κόμμα που έχει διαχρονικά ασκήσει αντιπολίτευση ουσίας με κύριο στόχο την ευημερία των πολλών και την πρόοδο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε μια συντηρητική φωνή που δεν εμπνέει αξιοπιστία και τα λάθη του παρελθόντος ήταν κομβικά στην απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών. Το ότι υπάρχει σύγκλιση σε κάποιες θέσεις των προγραμμάτων μας δεν σημαίνει ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές. 

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι; Θα αναλάβετε κάποια θέση στο κόμμα ή θα συνεχίσετε την εργασία σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση (πολιτική ή επαγγελματική) θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή για να υπερασπίζομαι τις ιδέες και τα πιστεύω μου, ειδικά όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σχετικά Άρθρα