Τουρκία: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας – Βαριές κουβέντες μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

 Τουρκία: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας – Βαριές κουβέντες μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Με μια επίδειξη δημοφιλίας έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες κόσμου στην Κωνσταντινούπολη ζητωκραύγασαν για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θεωρείται φαβορί και λόγω της νίκης του στον πρώτο γύρο, αλλά και λόγω της στήριξης του εθνικιστή Σινάν Ογάν που πριν δύο εβδομάδες απέσπασε 5% των ψήφων.

Κι αν το ποσοστό αυτό φαίνεται μικρό, είναι εν τούτοις μεγαλύτερο από την απόσταση που χωρίζει τον Ερντογάν από τον ανθυποψήφιό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η ετερόκλιτη αντιπολιτευόμενη Εθνική Συμμαχία ψάρεψε προεκλογικά, όπως και ο Ερντογάν, σε εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά νερά και περιμένει να δει αν η τακτική της θα αποβεί αποτελεσματική.

Σε κάθε περίπτωση, ο νικητής της Κυριακής θα έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει μια χώρα υπό οξύτατη οικονομική κρίση, με το νόμισμά της να κινείται στα όρια της απαξίωσης, αλλά και να θεραπεύσει τις χαίνουσες πληγές που άνοιξε τον Φεβρουάριο το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου έναντι 45% του Κιλιτσντάρογλου, που στηρίζεται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, από την εθνικιστική δεξιά μέχρι την αριστερά.

Ο Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλει ότι τον εμπόδισαν να στείλει sms σε δημοσιογράφους. Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι μπλόκαραν τα sms του προεκλογικού επιτελείου του.

Ο Κιλιτσντάρογλου ήθελε κυρίως να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι θα μιλούσε ζωντανά απόψε το βράδυ στο ιδιωτικό κανάλι Fox. «Μπλόκαραν τα sms επειδή φοβούνται», είπε με την έναρξη του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε «από την Αρχή Ελέγχου της τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS) κατ’ εντολή του Ερντογάν».

«Προσπαθούν με κάθε μέσο να παραμείνουν στην εξουσία», συνέχισε, καλώντας «όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν για τα δικαιώματά τους» την Κυριακή. «Αν σκέφτεστε ότι θα περιμένετε άλλα δέκα χρόνια, μην έρθετε να παραπονεθείτε», πρόσθεσε.

Λίγο πριν να ξεκινήσει η εκπομπή, ο Κιλιτσντάρογλου είχε αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο με το οποίο κατήγγειλε «τις συνεχείς συκοφαντίες, τις συνωμοσίες, τα ψέματα» σε βάρος του. «Τώρα, δεν μπορώ να στείλω μήνυμα στους δημοσιογράφους για να ανακοινώσω το πρόγραμμά μας. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με εμποδίζουν να στείλω μηνύματα, μου έριξαν μαύρο. Σας μιλάω, Ερντογάν, μήπως θέλετε να αποσυρθώ από τις εκλογές;», είπε.

«Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές στην Τουρκία, αυτός ο άνθρωπος είναι δειλός», συνέχισε.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα. Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η τουρκική λίρα, που αποδυναμώνεται σταθερά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεπέρασε το όριο των 20 έναντι του δολαρίου ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής. Ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σχετικά Άρθρα