“Μαστίγιο” και “καρότο” Μητσοτάκη στους βουλευτές με στενή παρακολούθηση – Από την προεκλογική απόδοση θα κριθούν τα… υπουργεία

 “Μαστίγιο” και “καρότο” Μητσοτάκη στους βουλευτές με στενή παρακολούθηση – Από την προεκλογική απόδοση θα κριθούν τα… υπουργεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα εντατικό πρόγραμμα περιοδειών, όπου θα τονίζει διαρκώς πως το δίλημμα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση ή περιπέτειες. Η Πειραιώς στέλνει σαφές μήνυμα στους βουλευτές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα με την «γαλάζια» στρατηγική να ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον τονίζεται πως χρειάζεται και στη δεύτερη αναμέτρηση καθαρή εντολή για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και ξορκίζουν μια χαλαρή ψήφο. Δεύτερον δίνεται βαρύτητα στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, με έμφαση στην οικονομία αλλά και σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Η αρχή έγινε χθες από το  Μοσχάτο και ακολουθούν επισκέψεις τη Δευτέρα στο Περιστέρι και την Πέμπτη σε γειτονιές της Α Αθήνας.

Έχουν κλειδώσει επίσης περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, στη Θεσσαλία την Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα στην Α Θεσσαλονίκης). 

Να σημειωθεί επίσης πως θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή το Άγιο Όρος. Μια επίσκεψη και με ουσιαστική αλλά και με σημειολογική και πολιτική σημασία καθώς στην Πειραιώς έχουν «χαρτογραφήσει» τις περιοχές όπου έχουν δυναμική τα κόμματα δεξιά της ΝΔ (Ελληνική Λύση) αλλά και τα μικρά όμορα κόμματα (Νίκη κ.α.), τα οποία, μεταξύ άλλων, «επενδύουν» και στο θρησκευτικό συναίσθημα, και η στόχευση είναι η εκλογική τους αποδυνάμωση.

Έτσι στο δρόμο προς τις εκλογές θα εστιάσουν ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α Θεσσαλονίκης η ΝΔ πήρε 34,15%, με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 8.35% και το κόμμα «Νίκη» το 4,58%.

«Στη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα έχουμε ευκαιρίες -δεν θα έλεγα προκλήσεις– να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σημείωσε χαρακτηριστικά – σε πρόσφατη συνέντευξη του – πως «σίγουρα υπάρχει ένα κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο που θα έλεγα σε αυτούς τους πολίτες είναι, αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια». Προσέθεσε δε πως στο κομμάτι των θεμάτων που απασχολούν συχνά αυτούς τους ψηφοφόρους -θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέματα άμυνας, θέματα προστασίας των συνόρων- τα καταφέραμε μια χαρά».

Πλεονέκτημα, για όλα τα κόμματα, αποτελεί η κατάταξη της εκλογικής τους δύναμης στις εκλογές του Μαΐου, καθώς έχουν πλήρη εικόνα της δυναμική τους ανά εκλογική περιφέρεια αλλά και του πρέσινγκ που δέχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις, κι έτσι μπορούν να επιδιώξουν… διορθωτικές κινήσεις.

Με την στρατηγική της ΝΔ να στοχεύει στην αυτοδυναμία, αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, καλεί στο Μοσχάτο, τους εκλεγμένους βουλευτές για να τους συγχαρεί για τον αγώνα τους και να τους ζητήσει τη μέγιστη συσστράτευση.

  • Και πάντως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι στην απόφαση του για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, πιο πολύ θα μετρήσει πόσο έτρεξαν στις δεύτερες εκλογές για τη νίκη του κόμματος, παρά η σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες.

Το αν θα επαναπαυτούν ή όχι στις… «δάφνες» της νίκης τους οι εκλεγμένοι βουλευτές – με δεδομένο ότι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και οι ίδιοι δεν έχουν το άγχος του σταυρού – θα παρακολουθείται στενά από την Πειραιώς, η οποία τοποθετεί «τοποτηρητές» που θα καταγράφουν τις επιδόσεις τους στις περιφέρειες τους.

  • Την Παρασκευή στην Πειραιώς βρέθηκαν οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι βουλευτές στην επικράτεια (πλην της Αττικής που μετείχαν στη σύσκεψη της Πέμπτης), προκειμένου να τους δοθούν… οδηγίες

Η σύσταση προς όλους είναι να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και να επιλέγουν τον μετριοπαθή λόγο. Να μην εκδηλώσουν αλαζονικές συμπεριφορές και να επικοινωνήσουν με απλό και πειστικό τρόπο το πως βλέπει η Ν.Δ., μέσα από το πρόγραμμα της, την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει για την ανασυγκρότηση του κράτους, με έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά Άρθρα