Τσίπρας/Αλλαγές στρατηγικής και προσώπων – Τα ξεκάθαρα μηνύματα σε κοινωνία και κόμμα ενόψει της δεύτερης κάλπης

 Τσίπρας/Αλλαγές στρατηγικής και προσώπων – Τα ξεκάθαρα μηνύματα σε κοινωνία και κόμμα ενόψει της δεύτερης κάλπης

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη της ήττας και δεν άφησε περιθώριο σε κανένα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να σπρώξει ακόμη βαθύτερα το κόμμα στην εσωστρέφεια.

Δεν χωρούν άλλες παλινωδίες για ένα κόμμα που είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας το μήνυμα σε όσους επιμένουν να θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρίας.

Με μεγάλη καθυστέρηση και οδυνηρές συνέπειες στην κάλπη της 21ης Μαΐου αντιλήφθηκαν σε επίπεδο κορυφής και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος την επιλογή να στήσουν μια καμπάνια απευθυνόμενοι στα δυο μικρότερα κόμματα εισπράττοντας τη διαρκή τους άρνηση.

  • Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε σαφές αυτό που αναμενόταν τα τελευταία 24ωρα, ότι θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα που επέμειναν στη λάθος γραμμή που χάραξαν στην Κουμουνδούρου για την εκλογική μάχη.

Τα πρόσωπα αυτά αφορούν στον εκλογικό σχεδιασμό και δεν αποκλείεται αυτές οι αλλαγές να παρασύρουν και άλλα άτυπα όργανα που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από βαθιά περισυλλογή τις προηγούμενες ημέρες έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας και αντιλήφθηκε ότι δεν έχει ούτε ο ίδιος ούτε και το κόμμα συνολικά να συνεχίσει να απευθύνεται στους ψηφοφόρους σαν μην έχει αναλάβει μερίδιο κυβερνητικής ευθύνης.

  • Το μήνυμα φρόντισε να το περάσει καθαρά και στην παλιά φρουρά και στην Ομπρέλα όταν ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να γίνουν τοποθετήσεις απέναντι στην πρόταση του εκτελεστικού γραφείου να κατατεθούν σημειώματα με τις παρατηρήσεις τους στο προεδρείο της ΚΕ.

Η πρόταση Βούτση τέθηκε από τη γραμματέα του κόμματος σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε συντριπτικά δια βοής και όλα τα μέλη της ΚΕ συμφώνησαν να μην δοθεί η εικόνα ενδοσκόπησης σε μια φάση που απαιτείται πανστρατιά και ανασύνταξη για την επόμενη μάχη.

Κλείσιμο… διαδοχολογίας

Η αποτίμηση θα γίνει πολύ μετά και με τη διάρκεια που πρέπει να έχει, είπε χαρακτηριστικά. Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις παρασκηνιακές συζητήσεις και τις τεχνητές διαρροές αντιπάλων στρατόπεδων ότι ο Τσίπρας θα παραιτούνταν στις 26 Ιουνίου αμέσως μετά τις εκλογές.

  • Ένα συνέδριο είναι μπροστά ωστόσο οι διαδικασίες αυτές δεν μπορεί να εξαντληθούν στο βωμό για την εξιλέωση της ήττας.

Οι αλλαγές που έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Συνέδριο με την εκλογή προέδρου από τη βάση δεν παύουν να είναι ένα εργαλείο δημιουργίας πολιτικών γεγονότων και δεν θα μπορούσε αυτή η κατάκτηση απέναντι στις σκληρές αντιστάσεις που έβαλε η Ομπρέλα για το μετασχηματισμό του κόμματος να εξαντληθεί σε εν θερμώ διαδικασίες.

  • Ο κ. Τσίπρας παράλληλα με το κλείσιμο της διαδοχολογίας εξαπέλυσε και τελεσίγραφα σε όσους συνεχίζουν να είναι αμετροεπείς όπως είπε. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πλέον κανένα παραστράτημα δεν θα συγχωρείται από την ηγεσία.

Το φάντασμα του Κατρούγκαλου πλανάται πάνω από τα κεφάλια όσων δεν μετριάζουν τις προσωπικές τους απόψεις στο δημόσιο διάλογο και πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν πίσω από τις γραμμές του λόγου του προέδρου ακόμη και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση διαγραφών από τα ψηφοδέλτια.

Για την ώρα πάντως δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στις λίστες των ψηφοδελτίων.

Σχετικά Άρθρα