Εκλογές Τουρκία: 8 εκατ. ψηφοφόροι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω- Ποια εταιρεία… τόλμησε μέτρηση μετά το στραπάτσο στον πρώτο γύρο

 Εκλογές Τουρκία: 8 εκατ. ψηφοφόροι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω- Ποια εταιρεία… τόλμησε μέτρηση μετά το στραπάτσο στον πρώτο γύρο

Λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, οι Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες και να τους στηρίξουν. Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού κατέγραψαν νέο ρεκόρ συμμετοχής με 1,9 εκατομμύρια από τα περίπου 1,83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις 14 Μαΐου.

Η μεγάλη συμμετοχή δίνει χαρακτηριστικά ντέρμπι, καθώς όλα μπορούν να συμβούν αν η συμμετοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 88,84% του πρώτου γύρου. Συνολικά περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου, τόσο από την Τουρκία όσο και από το εξωτερικό, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο ήταν τα ακυρωμένα ψηφοδέλτια.

Αν και οι δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο δε βγήκαν, μετά την ήττα που υπέστησαν με τη μη πρόβλεψη του αποτελέσματος η Konda, που θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων, παρότι απέτυχε κι αυτή να προβλέψει τα αποτελέσματα στον 1ο γύρο, λέει ότι είναι πιθανή μια καθαρή νίκη του Ερντογάν στον 2ο γύρο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει νίκη Ερντογάν με 52.7% και Κιλιτσντάρογλου με 47.3%. Η έρευνα έγινε στις 20 – 21 Μαΐου, με προσωπικές συνεντεύξεις αυτή τη φορά, όχι τηλεφωνικές, σε 34 επαρχίες της Τουρκίας. Εντωμεταξύ, στην τελική ευθεία για τις κάλπες, έρχεται άλλη μία, αρνητική είδηση, στον τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από το 2002, σε μείον 0,2 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πρώτες επαναληπτικές στην ιστορία της χώρας, και το πολιτικό κλίμα προσδιορίζεται λιγότερο από τη δημόσια προεκλογική αντιπαράθεση και περισσότερο από το παρασκήνιο επαφών των δύο υποψηφίων με αρχηγούς μικρών κομμάτων, προς αναζήτηση ψήφων.

Σχετικά Άρθρα