Νέο “λόμπι” από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Τι είναι η ΕΣΕ και το… αμαρτωλό παρελθόν

 Νέο “λόμπι” από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Τι είναι η ΕΣΕ και το… αμαρτωλό παρελθόν

Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ, Δ. Μασούτης ΑΕ, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market) και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας) αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Οι πέντε από τις έξι αλυσίδες των ιδρυτικών μελών της ΕΣΕ ήταν μέλη του παλαιού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) με έτος ίδρυσης το 1977.

Το 2005 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στον πρώην σύνδεσμο σουπερμαρκετ ΣΕΣΜΕ πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ για εναρμονισμένη πρακτική κατά την εφαρμογή της «λίστας εκπτώσεων» από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα ο σύνδεσμος να οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες αποχώρησαν η μία μετά την άλλη.

Ο κύκλος εργασιών των 6 μεγάλων αλυσίδων αγγίζει τον κολοσιαίο αριθμό των 15 δισ. ευρώ ενώ απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους.

Αφορμή – και όχι αιτία – για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος θα καλύψει ένα κενό 18 ετών στη συλλογική εκπροσώπηση των συμφερόντων των εταιρειών του κλάδου, ήταν εν πολλοίς το «καλάθι του νοικοκυριού» και η ανάγκη συνεννόησης με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον νέο φορέα, ο κος Απόστολος Πεταλάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή.

Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Στην ΕΣΕ μπορούν να είναι μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα σούπερ μάρκετ στην ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε τακτικά και συνδεδεμένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Οι αποφάσεις του νέου φορέα πρέπει να είναι ομόφωνες, ενώ με βάση τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορούν να μπουν οι όμιλοι αγορών. Ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν τακτικά μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον νέο φορέα θα συμμετάσχει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, μία εκ των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και μικρότερες εταιρείες.

Όσον αφορά το ζήτημα της συνδρομής των μελών της νέας ένωσης, καθώς θα υπάρξουν οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου η δράση της να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, προς το παρόν οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο κος Αριστοτέλης Παντελιάδης (METRO ΑΕΒΕ), αντιπρόεδρος ο κος Ιωάννης Μασούτης (Δ. Μασούτης ΑΕ), γραμματέας ο κος Κωνσταντίνος Μαυροειδής (Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας), ταμίας ο κος Νίκος Λαβίδας (Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ) και μέλη είναι οι κ.κ. Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς).

Σχετικά Άρθρα