Τσίπρας/Ανατρεπτική στροφή μετά την κατάρρευση του μηνύματος για προοδευτική συνεργασία

 Τσίπρας/Ανατρεπτική στροφή μετά την κατάρρευση του μηνύματος για προοδευτική συνεργασία

Μέσα στη δίνη της λαϊκής δυσαρέσκειας από τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα μπρος. Το πρώτο βήμα αυτοκριτικής του επικεφαλής της μάχης έγινε και τώρα είναι η σειρά των στελεχών.

Στην ΚΕ η συζήτηση για τα αίτια και το σχέδιο ανάκτησης των χαμένων ψήφων. Έχοντας μπει στο τρίτο 24ωρο μετά τις εκλογές στελέχη και πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό προεδρικό περιβάλλον συλλέγουν και αναλύουν τα στοιχεία της κάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται καθημερινές εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντεπιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ευκαιρία που έχει στις 25 Ιουνίου για να διασώσει το ρόλο του ως ηγετική δύναμη στην αντιπολίτευση. Το έργο παραδέχονται όλοι είναι τιτάνιο και η μάχη που πρέπει να δοθεί θα πρέπει να αναστρέψει ταυτόχρονα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εκλογική βάση.

Οι πρώτες εισηγήσεις σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία στελέχη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε ένα μονομέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αμφισημία της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου μπέρδεψε τους ψηφοφόρους και τα ανοίγματα προς κάθε κατεύθυνση έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

  • Η σταθερότητα νίκησε την προοδευτική συνεργασία η οποία δεν έδωσε ποτέ σημάδια ύπαρξης προεκλογικά με την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να φαλκιδεύει το εγχείρημα ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι κάνουν αυτές τις εισηγήσεις ότι παράλληλα δεν θα απαντούν και στο ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί η συμπόρευση της Χαριλάου Τρικούπη σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ. Στόχος θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες να φωτιστεί τι θα σημάνει για τους πολίτες η ενίσχυση ενός κόμματος που δεν διαφέρει σε πολλά σημεία από την ΝΔ σε συνθήκες που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί καταναγκασμοί και επομένως και οι δικαιολογίες για αναγκαστικές αποφάσεις.

  • Ένας δεύτερος άξονας της τακτικής θα είναι η επίκληση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη κοινωνία και το πολιτικό σύστημα από την μονοκρατορία ενός κόμματος και μάλιστα της ΝΔ με την ακραία ατζέντα της κατάργησης κάθε δημόσιου χαρακτήρα βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα για το οδυνηρό σοκ και για όσους έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ προμηνύει ουσιαστικά και τον τρόπο με τον οποίο θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς τους ψηφοφόρους του. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν τώρα στο ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια βάση εκκίνησης για την επόμενη μάχη της 25ης Ιουνίου.

Η όποια αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός ότι από το σοκ όσων επέλεξαν σε συνθήκες απλής αναλογικής να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό θα επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να «διορθώσουν» σε ένα βαθμό την ψήφο τους.

Σχετικά Άρθρα