Η απάντηση Μητσοτάκη στην Αμανπούρ για το σκληρό βίντεο των New York Times με παιδιά να εγκαταλείπονται στη θάλασσα (vid)

 Η απάντηση Μητσοτάκη στην Αμανπούρ για το σκληρό βίντεο των New York Times με παιδιά να εγκαταλείπονται στη θάλασσα (vid)

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην Christiane Amanpour. Τρίτη 23 Μαΐου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ. Η γνωστή δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό για το σκληρό βίντεο που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες οι New York Times που καταγράφει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, που δείχνει τους μετανάστες να μπαίνουν σε φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα, μετά σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;» ήταν η ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ.

Επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα υποστηρίζοντας ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, και επέστρεψε στο 2015 για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθούσε.

Στη συνέχεια επανέλαβε τη δική του ερμηνεία για το σκληρό αντιμεταναστευτικό δόγμα κάνοντας λόγο για «σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική» και επισημαίνοντας ότι όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι στη θάλασσα.

Η Κριστιάν Αμανπούρ επέμεινε ρωτώντας «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν εγκρίνετε, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται στο να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – στη θάλασσα;» με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως δεν συμβαίνει αυτό και πως οι εικόνες από το βίντεο δεν είναι αποδεκτές.

«Αυτό που κάνουμε και είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών είναι να αναχαιτίζουμε στη θάλασσα στα σύνορά μας με την Τουρκία και μετά να ζητάμε από την τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει». Το βίντεο, φυσικά, δεν καταγράφει κανένα σημείο αναχαίτισης στη θάλασσα, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ανθρώπους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να απομακρύνονται από την ξηρά, να στοιβάζονται σε βάρκα και μετά να εγκαταλείπονται μέσα στη θάλασσα.

Πήγε, όμως, ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για τα… push forward. Στην προσπάθειά του να απορρίψει την κριτική είπε χαρακτηριστικά ότι «ξέρω ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το δικό της μερίδιο κριτικής για τα pushbacks, αλλά λίγοι μιλούν για τα push forward που κάνει η Τουρκία, η τουρκική ακτοφυλακή πιέζοντας επιθετικά απελπισμένους ανθρώπους που τους βάζουν σε φουσκωτές βάρκες και του σπρώχνουν προς τα δικά μας εθνικά ύδατα».

Σχετικά Άρθρα