Δίκη Πισπιρίγκου: “Ζούσε μια τραγωδία και ανέβαζε φωτογραφίες από παραλίες” λέει γιατρός της Τζωρτζίνας

 Δίκη Πισπιρίγκου: “Ζούσε μια τραγωδία και ανέβαζε φωτογραφίες από παραλίες” λέει γιατρός της Τζωρτζίνας

“Διαδικαστική” στη συμπεριφορά της, που ενδιαφερόταν τι θα ανεβάσει στα social media, χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο εντατικολόγος της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίο, Χαράλαμπος Κοτσώνης.

Ο κ. Κοτσώνης ήταν ο πρώτος γιατρός που «υποδέχθηκε» το κοριτσάκι στη μονάδα μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο τον Απρίλιο του 2021. Ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Ρίου, αφού εξήγησε αναλυτικά στην κατάθεση του όλο το ιστορικό της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας κατέληξε στον προβληματισμό των ιατρών για το τι ακριβώς της συνέβη και την συμπεριφορά της μητέρας της, σύμφωνα με το newsit.gr.

«Ο έλεγχος όσο προχωρούσε έβγαινε αρνητικός. Υπήρχαν και άλλοι θάνατοι στην οικογένεια και μας προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό και η συμπεριφορά των γονιών κυρίως της μητέρας. Είχα πει στην κατάθεση μου στην ανακρίτρια, πώς είχε απρόσωπο συναίσθημα. Να το εξηγήσω: Αυτή η οικογένεια έχει περάσει μια τραγωδία, έχει δύο παιδιά που έχουν πεθάνει και ένα παιδί που έκανε ανακοπή, πριν ήταν φυσιολογικό και θα το έπαιρναν πίσω με προβλήματα. Μετά από το αρχικό σοκ, είδαμε ότι αυτή η μη αντίδραση και ο μη θρήνος, κυρίως της μητέρας, συνεχιζόταν. Ο καθένας αντιμετωπίζει τις τραγωδίες με το δικό του τρόπο. Είδαμε μία μητέρα, όμως, που μας φαινόταν διαδικαστική» κατέθεσε ο μάρτυρας ενώπιον δικαστών και ενόρκων.

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε ο εντατικολόγος, την κατηγορούμενη «την ενδιέφερε να τροφοδοτεί τα social media. Δεν μας έδειχνε πώς αυτήν την τραγωδία την είχε κατανοήσει. Δεν μπορεί να ζεις τέτοια τραγωδία και να ανεβάζεις στο FB φωτογραφίες από παραλίες και συναυλίες. Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο του προσωπικού είπε πως εδώ υπάρχει πρόβλημα! Είπαμε εδώ υπάρχει θέμα με αυτή την συμπεριφορά. Είπαμε πως πρέπει να ερευνηθεί και η εμπλοκή της μητέρας σε αυτούς θανάτους και εν γένει της οικογένειας. Είναι, όπως εάν έρθει παιδί με σπασμένα πλευρά. Το να αποδειχθεί ή όχι μία κακόβουλη ενέργεια φεύγει από δική μας δικαιοδοσία. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ. Ηλιάδη για να γίνουν αυτές οι ενέργειες».

Ο ίδιος είπε: «Ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που δουλεύω – 16 χρόνια στην μονάδα – που το σύνολο του ιατρικού προσωπικού είπε ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι έπρεπε να διερευνηθεί κάποια εμπλοκή της μητέρας ή της ευρύτερης οικογένειας. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε. Δεν ξεκινάμε κάποια διαφορά με τους γονείς. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ. Ηλιαδη για να γίνουν κάποιες κινήσεις προς αυτή την διερεύνηση».

Ο μάρτυρας συγκινημένος – μάλιστα – είπε νωρίτερα στην κατάθεση του πως όταν του είπαν πως πρόκειται για το συγκεκριμένο περιστατικό, θυμήθηκε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πάτρας για την τραγωδία που είχε βρει την οικογένεια και κατάλαβε πως «είναι ένα περιστατικό που θα προβληματίσει».

Ο κ. Κοτσώνης περιέγραψε και την πρώτη επαφή που είχαν με τους γονείς εκείνο το βράδυ μαζί με τον επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείο του Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη.

«Σίγουρα ήμουν εγώ στην ενημέρωση. Μπορεί και Ηλιάδης. Θυμάμαι πως στην πρώτη ενημέρωση είπαμε πως δεν μπορούμε να πούμε για το εάν παιδί θα ζήσει. Τα πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα. Τους ενημερώσαμε πως έχουμε ένα σοβαρό περιστατικό. Οι γονείς ήταν σοκαρισμένοι. Δεν είδαμε υπερβολικές αντιδράσεις αλλά αυτό είναι συνηθισμένο από το σοκ. Σίγουρα μας ρώτησαν για την πρόγνωση του παιδιού. Αλλά για αυτό δεν μπορούμε να πούμε εάν δεν περάσουν, τρία 24ωρα. Το πρωτόκολλο για την πρόγνωση λέει πως δίνεται μάλιστα στις 5 με 7 ημέρες. Την 8η ημέρα έγινε μαγνητική εγκεφάλου η οποία απέδειξε ισχαιμία σε διάφορες περιοχές εγκεφάλου, απότοκο της ανακοπής» τόνισε ο κ. Κοτσώνης.

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο πως αρχικά η κατάσταση της Τζωρτζίνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη. «Φαινόταν ότι θα είναι παιδί με σοβαρά κινητικά προβλήματα αλλά στην πορεία έδειξε ότι είχε καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον. Αντιδρούσε σε ηχητικά ερεθίσματα, για παράδειγμα όταν ερχόταν η φυσιοθεραπεύτρια που την ταλαιπωρούσε αρκετά, άρχιζε να κλαίει» τόνισε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση αν εντοπίστηκε κεταμίνη σε εξετάσεις αίματος που είχαν γίνει στη Τζωρτζίνα, ο ίδιος απάντησε πως η κεταμίνη δεν είναι στο «πάνελ των εξετάσεων που κάνουν. Είναι για κάνναβη, αλκοόλ και άλλες ουσίες και δεν ξέρω αν υπάρχει αντιδραστήριο».

Σχετικά Άρθρα