Αιχμές Γιόχανσον:” Δεν είναι απλά push back, είναι απελάσεις” λέει η Ευρωπαία Επίτροπος

 Αιχμές Γιόχανσον:” Δεν είναι απλά push back, είναι απελάσεις” λέει η Ευρωπαία Επίτροπος

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης άφησε η ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον με αφορμή το περιστατικό κατά το οποίο μετανάστες αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε μια σχεδία ενώ στη συνέχεια εγκαταλείπονται στο Αιγαίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO, η Γιόχανσον δήλωσε ότι το επεισόδιο ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επαναπροώθηση.

«Αυτό που φαίνεται σε αυτά τα βίντεο είναι κανονική απέλαση», δήλωσε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει το υλικό που απέκτησαν οι New York Times.

«Εάν αποδειχθεί ότι αυτό είναι η αλήθεια, και [τα βίντεο των NYT] δείχνουν ότι είναι, φυσικά, είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε η Επίτροπος.

Η ΕΕ κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για παράνομες απελάσεις μεταναστών, μετά από πλάνα με ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να μεταφέρει δώδεκα μετανάστες στο Αιγαίο, όπου τους άφησε σε μια μηχανοκίνητη σχεδία. Αργότερα τους περισυνέλεξε η τουρκική ακτοφυλακή.

Υπενθυμίζεται πως Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την Τρίτη σε σχετική ερώτηση του CNN και της Κριστιάν Αμανπούρ, ότι η κυβέρνησή του «διεξάγει έρευνα» ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό «απολύτως απαράδεκτη πρακτική».

«Μου υποσχέθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης και ερευνών», δήλωσε η Γιόχανσον. «Και ακόμα δεν υπάρχει».

Σχετικά Άρθρα