Τσίπρας/Σε κρίσιμη καμπή ο ΣΥΡΙΖΑ – Διαμόρφωση στρατηγικής μετά το σοκ σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

 Τσίπρας/Σε κρίσιμη καμπή ο ΣΥΡΙΖΑ – Διαμόρφωση στρατηγικής μετά το σοκ σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Μάχη για να παραμείνει η Αριστερά η ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της ήττας και τώρα δίνει μάχη απέναντι στο συστημικό ΠΑΣΟΚ. Το σοκ δείχνει αξεπέραστο για το ΣΥΡΙΖΑ και στο εκτελεστικό γραφείο η συζήτηση δεν είχε περιθώρια για γκρίνιες και ενδοσκόπηση.

Κοινό συμπέρασμα για όλα τα κορυφαία στελέχη ότι τι στοίχημα πλεον είναι με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Και εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα ριχτούν στη μάχη τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να βρίσκει ρυθμό το κόμμα. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση παίρνει χαρακτήρα επιβίωσης για το ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ηγετικό και ηγεμονικό στην κεντροαριστερά.

  • Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ακόμη και οι δικοί τους ψηφοφόροι τους γύρισαν την πλάτη με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι «μας έφτυσαν». Παρ’ όλα αυτά όλοι είναι διατεθειμένοι να ριχτούν για μια ακόμη φορά στη μάχη για να δώσουν τον αγώνα ξανά από την αρχή.

Η προεκλογική περίοδος δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη και από τη στιγμή που έχει χαθεί το διακύβευμα της επόμενης κυβέρνησης, η μάχη θα δοθεί με το ΠΑΣΟΚ για το οποία στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι έχει αναπτύξει μια δυναμική ανάκαμψης.

Η ΚΕ της Τετάρτης αποκτά ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για τη ρητορική με την οποία θα απευθυνθεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και για το βαθμό της αυτοκριτικής που θα αναπτύξει ο πρόεδρος του κόμματος για το τι πήγε λάθος και τι δεν αντιλήφθηκαν σε επίπεδο κοινωνίας μέσα στα τέσσερα χρόνια παραμονής στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Ένα πρώτο συμπέρασμα πέρα από την καθίζηση των ποσοστών και τη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μαζικά ακόμη και προς τη ΝΔ είναι η αδυναμία στελεχών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της Ομπρέλας και της πρώην ομάδας των 53 να επανεκλεγούν καταγράφοντας μάλιστα πολύ χαμηλές επιδώσεις.

Αντίθετα πριμοδοτήθηκαν στελέχη που προέρχονταν από τον κεντρώο χώρο και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ένα καθαρό δείγμα για το ζητούν και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα και ένα σήμα στο εσωκομματικό πεδίο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαρξιακές αναζητήσεις της αριστεράς όταν στην οικονομία και στην κοινωνία κυριαρχούν άλλα ζητήματα με πιο κυρίαρχο την ανάκτηση των εισοδημάτων που χάθηκαν την περίοδο των μνημονίων.

  • Πάντως η ρητορική που αναπτύσσεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες μετά την συντριπτική ήττα παραπέμπει περισσότερο στη ρητορική των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας με το διμέτωπο τότε κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επανέρχεται με παρόμοια επιχειρήματα για το συστημικό τους ρόλο.

Πάντως στους πανηγυρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν μια οξεία αντίφαση τη στιγμή που η κεντροαριστερά συρρικνώθηκε και η ΝΔ έφτασε σε ανεξέλεγκτα ποσοστά παντοδυναμίας.

  • Στη στρατηγική που ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος από τον οποίο δεν μπορούν και να ξεφύγουν. Δεν είναι άλλος από τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε βασικό αντίπαλο με αποτέλεσμα από την αντιπαράθεση που θα αναπτυχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αποδυναμώνεται τελικά να πριμοδοτηθεί.

Στο ερώτημα που τέθηκε προς κορυφαία στελέχη για αυτό τον κίνδυνο η απάντηση είναι ότι δεν παύει ο αντίπαλος να είναι η ΝΔ αλλά η στάση του ΠΑΣΟΚ να στήνει το κυρίως μέτωπο προς το ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν και εκείνο που συνέβαλε τελικά στην περαιτέρω αποδυνάμωση της κεντροαριστεράς και στην απαξίωση της προοδευτικής συνεργασίας.

  • Έτσι κατέρρευσε όπως παραδέχονται τώρα και η στρατηγική της απλής αναλογικής που είχε ως στόχο την ένωση των κεντροαριστερών κομμάτων σε ένα μέτωπο απέναντι στη Δεξιά. Για αυτό το λόγο εξάλλου και θα μιλούν πλέον στην Κουμουνδούρου για τον επερχόμενο βολικό συστημικό δικομματισμό που επιχειρείται να αναστηλωθεί απο το ΠΑΣΟΚ

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα νέου τύπου διμέτωπο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά βάζοντας τους στο ίδιο κάδρο ως τους εκπροσώπους δυο χώρων με βαριές ευθύνες και βαρύ παρελθόν για τη χώρα. 

Σχετικά Άρθρα