Έρευνα libre: Ο “χάρτης” των ελλείψεων του ΕΣΥ/ Τραγική η στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών

 Έρευνα libre: Ο “χάρτης” των ελλείψεων του ΕΣΥ/ Τραγική η στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών

Η υγειονομική στελέχωση των νησιών θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο δεν μπορεί όμως να μένουν οι  υγειονομικές  μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και μάλιστα, τώρα καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους», τονίζουν οι υγειονομικοί.

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών από γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών!  Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται…», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και διερωτάται:

·         Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα;

·         Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή, με 800 ευρώ μισθό το μήνα; 

Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου.

«Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του  νοσοκομείου.

Στις 480 οργανικές θέσεις, υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί.

Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.

Μόνο το ενοίκιο και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών. Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται

να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις.

Προτιμούν οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διευκολύνει τη διαμονή και διατροφή του προσωπικού».

Η παρούσα κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών

Την Τετάρτη, 24 Μαΐου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο της Λήμνου, όπου τα κενά σε γιατρούς είναι τραγικά.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος. Ο ένας που υπηρετεί είναι με δικαιολογημένη άδεια. Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης, και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι, δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ, Χειρότερα από Κέντρο Υγείας.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

«Ένα νοσοκομείο που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία.

Εάν λύση είναι η ιδιωτικοποίηση, γιατί το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά;

Δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο. Καλύπτεται με έναν ιατρό από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο».

Νοσοκομείο Σύρου  
«Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της Μονάδας μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς.

Ο ένας και μοναδικός Παθολογοανατόμος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος».

Νοσοκομείο Νάξου

«Δεν υπάρχει γυναικολόγος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Δεν γίνονται χειρουργεία στο νοσοκομείο. Έχουν μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π».

Νοσοκομείο της Κω

«Δεν υπάρχει παθολόγος. Γίνονται προκηρύξεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Καλύπτονται τα κενά του νοσοκομείου με μετακινήσεις».

Νοσοκομείο Τήνου

«Δεν υπάρχει παθολόγος. Έχουν μόνο έναν γενικό ιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό των υγειονομικών μονάδων των νησιών.

Να θεσμοθετηθούν κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσουν προσωπικό», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα