Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τον δεύτερο γύρο – Η μετακίνηση των ψήφων του Ογάν

 Εκλογές Τουρκία: Ο Ερντογάν θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τον δεύτερο γύρο – Η μετακίνηση των ψήφων του Ογάν

Την προσεχή Κυριακή 28/5 οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας. Κόντρα στα προγνωστικά την πρώτη Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε και έθεσε τις βάσεις για μία νέα προεδρική θητεία. Στις 13ες Προεδρικές εκλογές ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος με την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας, Πρόεδρος Ερντογάν, έλαβε το 49,5% εκατό και ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας , Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έλαβε το 44,88% ψήφων.

Ο Hilmi Daşdemir, γενικός διευθυντής της Optimar Research, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με μεγάλη διαφορά.

Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει τουλάχιστον το 53%εκατό των ψήφων. Ειδικότερα ανέφερε πως «Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει με διαφορά. Θα πάρει πάνω από το 53 τοις εκατό των ψήφων. Γνωρίζω πολύ καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν διάβασε την κοινωνία. Ο Ερντογάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά».

Σημειώνεται πως και το Politico δίνει νικητή τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Εκλογες Τουρκια, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, Κεμαλ Κιλιτσνταρογλου, Τουρκια

«Περιμένω ότι η πλειοψηφία των ψήφων του Ογάν θα πάει στον Ερντογάν»

Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογάν ο Hilmi Daşdemir δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος.

Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».

Το πλεονέκτημα του Ερντογάν

Το κόμμα του ΑΚP βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002 και κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Αν και τα 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας είναι βαθιά πολωμένοι, ο 69χρονος ηγέτης έχει ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Σύμφωνα με το BBC οι σύμμαχοι του κ. Ερντογάν ελέγχουν τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σε βαθμό που η κρατική τηλεόραση έδωσε στον πρόεδρο 32 ώρες και 42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και στον αντίπαλό του μόλις 32 λεπτά, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας τον Απρίλιο.

Οι παρατηρητές της διεθνούς ομάδας παρατηρητών ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι υπήρξε άνισος αγωνιστικός χώρος και μεροληπτική κάλυψη στην ψηφοφορία στην Τουρκία, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι είχαν πραγματικές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις.

Αρχικά ο κ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια έγινε πρόεδρος το 2014, διοικώντας τη χώρα από ένα τεράστιο παλάτι στην Άγκυρα. Ανταποκρίθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αυξάνοντας δραματικά τις εξουσίες του και καταπνίγοντας τις διαφωνίες.

Κορυφαίοι Κούρδοι πολιτικοί φυλακίστηκαν και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης απειλήθηκαν με πολιτική απαγόρευση. Αλλά αυτές οι εκλογές ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον πρόεδρο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τον κατηγορούν για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό του 44%, ενώ ακαδημαϊκοί λένε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό.

Ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα του AKP επικρίθηκαν ευρέως για την αντίδρασή τους στους διπλούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που άφησαν εκατομμύρια Τούρκους άστεγους σε 11 επαρχίες. Και όμως οι περισσότερες από τις πόλεις που θεωρούνται προπύργια του Ερντογάν εξακολουθούν να του δίνουν το 60% των ψήφων.

Το κόμμα του έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, αλλά έχει συνάψει συμμαχία με το υπερεθνικιστικό MHP.

Αγώνας για τις υπόλοιπες ψήφους

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ήδη πολύ υψηλή, σχεδόν 89%, μεταξύ των ψηφοφόρων στην Τουρκία.

Εάν ο κ. Κιλιτσντάρογλου θέλει να καλύψει τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους που τον χωρίζουν από τον πρόεδρο Ερντογάν, θα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον υπερεθνικιστή υποψήφιο Σινάν Ογάν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με 2,8 εκατομμύρια ψήφους.

Το έργο αυτό έγινε ακόμη πιο δύσκολο όταν ο κ. Ογάν υποστήριξε τον πρόεδρο.

Το αίτημά του είναι μια πιο σκληρή στάση για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών και την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε ήδη υιοθετήσει έναν πιο αυστηρό τόνο για τους Σύρους από τον πρώτο γύρο, υποσχόμενος να «διώξει» όλους τους πρόσφυγες αμέσως μόλις ανέβει στην εξουσία.

Αντιδρώντας στην απόφαση του κ. Ογάν να υποστηρίξει τον αντίπαλό του, δήλωσε ότι η ψηφοφορία είναι πλέον δημοψήφισμα: «Ερχόμαστε για να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είχε κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Ογάν: 450.000 πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους και το σχέδιο ήταν να στείλουν πίσω άλλο ένα εκατομμύριο, είπε.