Μητσοτάκης: Γιατί επισπεύδει τις δεύτερες εκλογές για 25 Ιούνη – Οι δύο λόγοι

 Μητσοτάκης: Γιατί επισπεύδει τις δεύτερες εκλογές για 25 Ιούνη – Οι δύο λόγοι

Με φόντο τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές 2023 με 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το βράδυ της Κυριακής τα πρώτα σενάρια και πληροφορίες περί επίσπευσης της δεύτερης κάλπης άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σενάρια που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς την απόφασή του να παραδώσει την διερευνητική εντολή και πρότεινε την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, από τις 2 Ιουλίου που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, δύο ήταν οι λόγοι που ώθησαν τον κ. Μητσοτάκη να προτείνει επίσπευση των εκλογών:

  • Αρχικά η ερμηνεία του αποτελέσματος: Στη ΝΔ ερμηνεύουν το τεράστιο ποσοστό που έλαβε το κόμμα, ως ξεκάθαρη εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό το εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας. «Το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες», είπε χαρακτηριστικά
  • Κατά δεύτερον, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως στις 28 και 29 Ιουνίου, θα διεξαχθεί σημαντική Σύνοδος Κορυφής και εκεί θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.