Μεξικό: Εξερράγη το ηφαίστειο Popocatepetl, ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Λατινική Αμερική

 Μεξικό: Εξερράγη το ηφαίστειο Popocatepetl, ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Λατινική Αμερική

Incandescent materials, ash and smoke are spewed from the Popocatepetl volcano in San Nicolas de los Ranchos, Puebla state, Mexico on May 20, 2023. (Photo by Osvaldo CANTERO / AFP)

Μετά την Αίτνα, εξερράγη και δεύτερο ηφαίστειο μέσα σε διάστημα δύο ημερών, αυτή τη φορά στο Μεξικό. Το «Popocatepetl» είναι ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαίστεια της Λατινικής Αμερικής. Οι αρχές του Μεξικού αύξησαν την Κυριακή (21/5) το επίπεδο προειδοποίησης για το ηφαίστειο, ένα βήμα πριν τον «κόκκινο συναγερμό» καθώς καπνός, στάχτη και λιωμένοι βράχοι εκτοξεύτηκαν στον ουρανό θέτοντας κινδύνους για την αεροπορία και τις μακρινές κοινότητες.

Το τεράστιο ηφαίστειο που υψώνεται πάνω από την Πόλη του Μεξικού θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο επειδή περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 60 μιλίων, σύμφωνα με τη DailyMail.

Το αυξημένο επίπεδο συναγερμού της Κυριακής – σε «κίτρινη φάση τρία» – έρχεται μια ημέρα αφότου δύο αεροδρόμια της Πόλης του Μεξικού διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω πτώσης τέφρας, η οποία ανάγκασε επίσης 11 χωριά να ακυρώσουν τις σχολικές συνεδρίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την Κυριακή καταγράφονται στην πόλη Πουέμπλα, όπου τα πάντα έχουν καλυφθεί από την στάχτη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν στους δρόμους προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με την στάχτη αλλά και να την εισπνεύσουν, σύμφωνα με το Forecastweather.gr.

Σχετικά Άρθρα