Οι εκτιμήσεις από Associated Press, Reuters, Al Jazeera

 Οι εκτιμήσεις από Associated Press, Reuters, Al Jazeera

Τα πρακτορεία Associated Press, Reuters και Al Jazeera, εκτιμούν σχολιάζοντας τα exit poll ότι είναι απίθανη η αυτοδυναμία παρά το προβάδισμα της ΝΔ και ότι θα χρειαστεί να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές.

Associated Press για εκλογές στην Ελλάδα: Προηγείται η ΝΔ, αλλά απίθανη η αυτοδυναμία

Τα exit polls των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δείχνουν ότι το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται, αλλά είναι απίθανο αποκτήσει την αυτοδυναμία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Όπως σημειώνει το AP: “Αν τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τα exit polls, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για κυβέρνηση συνασπισμού για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αν οι συνομιλίες για συνασπισμό αποτύχουν, τότεαναμένεται να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Τα exit polls έδειξαν τον κύριο αντίπαλο του Κ. Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη θέση”.

“Οι εκλογές της Κυριακής είναι οι πρώτες στην Ελλάδα από τότε που η οικονομία της έπαψε να τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των διεθνών δανειστών που είχαν παράσχει κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Reuters: Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας στο πρώτο exit poll

“Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις εκλογές της Κυριακής, αλλά φαίνεται ότι δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρώτο exit poll”, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα προσθέτει: “Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, τα βαθιά διχασμένα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας θα έχουν στη διάθεσή τους εννέα ημέρες για να βρουν εταίρους για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, αλλιώς θα προκηρυχθούν νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με το exit poll, η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό μεταξύ 36%-40%, ακολουθούμενη από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 25-29%”.

“Ένα κόμμα θα χρειαζόταν περισσότερο από 45% για να εξασαφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που έχει να συμβεί από τις σαρωτικές νίκες του αείμνηστου σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990”, σημειώνει το Reuters.

Το Reuters προσθέτει επίσης: “Η κρίση του κόστους ζωής κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, με τα κόμματα να προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους με υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η εκτίναξη των τιμών είχε βαθύ αντίκτυπο στους Έλληνες πολίτες, των οποίων το βιοτικό επίπεδο είχε διαβρωθεί από μια δεκαετή κρίση χρέους”.

Al Jazeera: Σύμφωνο με τις προβλέψεις το exit poll

Σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Stefanie Dekker, ανέφερε ότι το πρώτο exit poll είναι σύμφωνο με τα όσα είχαν προβλεφθεί προηγουμένως.

“Τα exit polls ενδέχεται και θα αλλάξουν, φυσικά, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αναμένουμε να έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως μέχρι τα μεσάνυχτα. Προς το παρόν, η Νέα Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα, έλαβε 36-40% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ 25-28% και το ΠΑΣΟΚ 9,5-12,5%”, δήλωσε η Dekker.

“Είναι λίγο πολύ αυτό που είχε προβλεφθεί. Αν παραμείνει η εικόνα ως έχει, σημαίνει ότι είναι όντως πιθανό να υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου”, πρόσθεσε η ίδια.

Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές θα έχει τρεις ημέρες από αύριο για να σχηματίσει συνασπισμό -αν τα νούμερα των exit polls παραμείνουν τα ίδια- αλλά και τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν, πρόσθεσε η Dekker.

Σχετικά Άρθρα