Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει F-16 για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος

 Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει F-16 για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή ότι έλαβε «σαφή διαβεβαίωση» από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, που παρέχονται στην Ουκρανία από τη Δύση, για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7, ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής».

Είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» τα μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.

«Δεν θα βοηθούσαν με το Μπαχμούτ τα F-16», λέει ο Μπάιντεν

Οι ηγέτες της ομάδας των επτά (G7) πλουσιότερων δημοκρατιών ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε βέβαιος ότι το Κίεβο θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση, έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων για τα αεροπλάνα.

Όπως είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

Εξήγησε ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν «να κάνουν μεγάλη διαφορά αναφορικά με την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα