Τσίπρας: Με την ομιλία στην Πάτρα κλείνει η προεκλογική εκστρατεία – “Παράσταση νίκης η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις”

 Τσίπρας: Με την ομιλία στην Πάτρα κλείνει η προεκλογική εκστρατεία – “Παράσταση νίκης η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις”

Στην παράσταση νίκης των μεγάλων συγκεντρώσεων στην Αθήνα και σήμερα στην Πάτρα ποντάρουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το πλήγμα που επέφεραν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Η σκληρή μάχη του Βόρειου Τομέα και τα βαριά χαρτιά που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνουν το πάζλ μιας αποπομπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε στην ομιλία του στο Σύνταγμα να σηκώσει το ζήτημα της αποπομπής Κατρούγκαλου από την εκλογική κούρσα για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών και για την επόμενη κούρσα αν οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες.

Το μήνυμα ήταν σαφές και καθαρό προς όλους και λίγο πολύ θύμισε την υπόθεση Πολάκη με την παρ’ ολίγον διαγραφή του όχι μόνο από τα ψηφοδέλτια αλλά και το κόμμα.

  • «Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα».

Με αυτές τις φράσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να πάρει πάνω την ευθύνη για τα φάουλ και τα αυτογκόλ που μπαίνουν επικοινωνιακά στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης.

Το θέμα της μεσαίας τάξης είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι πρόκειται για ηθικής τάξεως ζήτημα και δεν είναι απλά προγραμματικό η αποκατάσταση των πληγών της μεσαίας τάξης.

  • Κανείς πάντως στην Κουμουνδούρου δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έπεφτε σε ένα τέτοιο ολίσθημα τρεις ημέρες πριν τις κάλπες όταν μάλιστα έχει αποδείξει οτι ακόμη κι αν έχει ο ίδιος διαφορετικές απόψεις δεν παρεκκλίνει ποτέ απο την κομματική γραμμή.

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου και οι πρώτες προσπάθειες παρά τη μεγάλη δυσφορία που εξέπεμψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ήταν για να μαζέψουν το θέμα παρά για να τον θέσουν εκτός κούρσας. 

Όσο και να διαφωνεί ή να συμφωνεί με την λογική της εισφοροδιαφυγής στην οποία βασίζεται η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, δίνει στην πιο κρίσιμη φάση της αναμέτρησης λαβές στους «εκτελεστές» του αντίπαλου στρατοπέδου να στήσουν στο απόσπασμα το ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρουν με τη γνωστή στρατηγική του φόβου το 2015-2019 ως κρυφή ατζέντα.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε πλέον άλλο δρόμο από το να σηκώσει το τηλέφωνο και να κάνει ακριβώς που έκανε με τον Παύλο Πολάκη όταν και εκείνος κατέβαζε τη δική πλατφόρμα προγράμματος απέναντι στις συμφωνημένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του.

Η επιμονή στο «συνειδητά ή ασυνείδητα» που είπε και ο κ. Τσίπρας και έγραψε και η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της έβαλε πολλούς σε σκέψεις για αν τελικά ήταν λάθος του κ. Κατρούγκαλου ή μια αυτονόμηση της τελευταίας στιγμής. Μια ματιά στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου τομέα μπορεί να δώσει τις πρώτες απαντήσεις.

Βαριά ονόματα και μετρημένες εκλόγιμες θέσεις για την επόμενη Βουλή.

  • Αθηνά Λινού, Μάριος Αθανασίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης και Πάνος Σκουρλέτης με βάση και τη δυναμική του καθενός όπως αυτή καταγράφεται τόσο από το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα όσο και από την εικόνα της τρέχουσας εκλογικής κούρσας είναι ονόματα που δίνουν μια πολύ σκληρή μάχη μεταξύ τους.

Το έργο του κ. Κατρούγκαλου ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μια περιφέρεια στην οποία η ΝΔ κρατά τα ινία και ρίχνει κι εκείνη εξίσου βαριά χαρτιά στη μάχη.

Σχετικά Άρθρα