Σάλος στην Τουρκία με τον περιορισμό στις αναλήψεις – Ανεβάζει τόνους ο Κιλιτσντάρογλου, ανήσυχος ο Ερντογάν για εφησυχασμό

 Σάλος στην Τουρκία με τον περιορισμό στις αναλήψεις – Ανεβάζει τόνους ο Κιλιτσντάρογλου, ανήσυχος ο Ερντογάν για εφησυχασμό

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στοχεύει κυρίως στα 11 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που δεν πήγαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν. Ήδη ανεβάζει τους τόνους και στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μίλησε με σκληρή γλώσσα και αντέστρεψε τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας προς τον Ερντογάν. Ο στόχος προφανής:

Άνοιγμα προς τους εθνικιστές ψηφοφόρους, οι οποίοι τον τιμώρησαν στον πρώτο γύρο, λόγω της συνεργασίας του με το φιλο-κουρδικό κόμμα. Απευθύνθηκε παράλληλα και στο αντι-προσφυγικό συναίσθημα του Τούρκου ψηφοφόρου και είπε ότι θα διώξει όλους τους πρόσφυγες από τη χώρα.

Από την άλλη, ο Ερντογάν φοβάται τον εφησυχασμό και γι’ αυτό προσπαθεί να κινητοποιήσει με κάθε τρόπο τους ψηφοφόρους. Το μεγαλύτερο λάθος για εκείνον θα ήταν να διεξάγει μία εκστρατεία με αέρα νικητή.

Πέρα από τις στρατηγικές όμως και των δυο αρχηγών, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, το κλειδί είναι ο Σινάν Ογάν. Ενώ τις πρώτες ημέρες φαινόταν ότι θα στηρίξει Ερντογάν, οι τελευταίες φήμες λένε ότι ο Κιλιτσντάρογλου του τάζει το υπουργείο Εσωτερικών ή το Μετανάστευσης και ότι πρόκειται να συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Αύριο, μάλιστα, θα έχει συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου ενώ αύριο επίσης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του.

Και όσο στα στρατόπεδα παίρνουν θέση μάχης, η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μετά την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου σχεδόν στις 20 λίρες και τη δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, κατά 8 δισ. δολάρια σε μία μόνο εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, στα 114.9 δις. δολάρια, προχώρησε σε μερική επιβολή capital control, στις αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες.

Μόνο 700 ευρώ μπορεί να κάνει ανάληψη ένας Τούρκος πολίτης. κάτι που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία. Και θεωρείται κακό σημάδι για τον Ερντογάν 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για μία αδυσώπητη προσπάθεια της κυβέρνησης, προκειμένου να αποτρέψει τη ζήτηση για δολάρια και ευρώ.

Σχετικά Άρθρα