“Χορός” Ρίχτερ στην Κρήτη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – Η στιγμή του σεισμού

 “Χορός” Ρίχτερ στην Κρήτη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – Η στιγμή του σεισμού

Η σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε μία σειρά σεισμών που έχουν σημειωθεί στην Κρήτη, με τους κατοίκους να είναι ανήσυχοι και τους σεισμολόγους επιφυλακτικοί.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης. Όπως αναφέρει το cretalive σε διάστημα μισής ώρας από την σεισμική δόνηση έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς τουλάχιστον 3 σεισμοί μικρότερης έντασης, μέχρι 3,5 Ρίχτερ, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε ήταν 4,3 βαθμών Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 02:52, με επίκεντρο περιοχή 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού Καλοί Λιμένες Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, υπήρξαν κάποιες ζημιές σε καταστήματα στα Μάταλα ενώ η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Σύμφωνα με το Ekriti.gr, στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού βγήκαν από τα σπίτια τους. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στο Ρέθυμνο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, έκτακτο sms έλαβαν στα κινητά τηλέφωνα οι πολίτες, που τους καλούσε να λάβουν μέτρα προστασίας.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία» ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ευθύμιος Λέκκας.

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

«Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά.

Τονίζεται ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, παραμένουν σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής. Ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία κι επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούν από κοινού το φαινόμενο και την εξέλιξη του. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες».