Χειμάρρα: Οργισμένοι οι ομογενείς με την απόφαση για κατεδαφίσεις – “Θέλουν να μας καταστρέψουν”

 Χειμάρρα: Οργισμένοι οι ομογενείς με την απόφαση για κατεδαφίσεις – “Θέλουν να μας καταστρέψουν”

Οι αλβανικές αρχές στη Χειμάρρα προετοιμάζονται να ανατινάξουν το σπίτι ενός Έλληνα ομογενή, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Παναγιώτης Μπάρκας, είπε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, ότι ο άνδρας που βλέπει το σπίτι του να χάνεται, φέρεται να βοήθησε αρκετά στην εκλογή του Φρέντι Μπελέρη.

Μάλιστα, η απόφαση φέρεται να πάρθηκε από τον Έντι Ράμα, ώστε να προχωρήσει σε διάσπαση των Ελλήνων της περιοχής.

Παράλληλα, τα αλβανικά ΜΜΕ φέρεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια απομυθοποίησης του Μπελέρη, προσάπτοντας του κατηγορίες που αφορούν κυκλώματα πώλησης ελληνικών διαβατηρίων και υποσχέσεις για παραχώρηση συντάξεων σε Αλβανούς από την Ελλάδα.

Έτσι, αναμένεται να επισκεφθεί στη φυλακή τον εκλεγμένο δήμαρχο, ο Έλληνας γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς βρίσκεται από χθες στα Τίρανα.

Την ίδια ώρα, ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει προφυλακισμένος, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας ζητώντας τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Τι λένε Έλληνες ιδιοκτήτες

«Αυτοί σε παίρνουν, σε τραβάνε, σε πηγαίνουν στο τμήμα, σε κρατούν 12 ώρες, κάνουν τη δουλειά τους, μετά σε πηγαίνουν στα δικαστήρια, δεν τους νοιάζει αν θα πάρεις λεφτά αποζημίωση. Θέλουν να σε κάνουν να φύγεις από το χωριό».

Οι δύο Έλληνες αγόρασαν οικόπεδο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και έβγαλαν τις απαραίτητες άδειες για να χτίσουν.

«Η σούμα που πληρώσαμε στην τράπεζα είναι 35.000 ευρώ για την άδεια. Είναι όλα νόμιμα. Εμείς δεν μπορούμε να χτίσουμε παράνομα, δεν έχουμε δύναμη, δεν έχουμε στήριξη».

Από το 2020 όμως αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Σε όλες τις επισκέψεις τους, οι Αλβανοί αστυνομικοί τρυπούσαν τις κολώνες του υπογείου που δείχνει στην κάμερα του LIVE NEWS ο ιδιοκτήτης, με στόχο η κατασκευή να καταρρεύσει.

«Όλα αυτά γίνανε επειδή ο συνέταιρος μου και όλοι εμείς, είμαστε υποστηρικτές του Μπελέρη».

«Μου γκρέμισαν το ξενοδοχείο»

Το χωριό Δρυμάδες είναι παραθαλάσσιο και τουριστικό. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις μεγάλο και η παρουσία Ελλήνων ομογενών είναι, όπως αποκαλύπτεται, διαχρονικά ενοχλητική για το αλβανικό κράτος.

«Επειδή είναι τουριστικό χωριό, παραλία, δε θέλουν να μας έχουν στα πόδια τους για να κάνουν ό,τι θέλουν. Θέλουν να μας καταστρέψουν οικονομικά, να φύγουμε από εδώ και τον πέτυχαν τον σκοπό».

Όπως λέει ο κύριος Στραμάρκος, το 1999 έχτισε στην περιοχή ένα ξενοδοχείο και το γκρέμισαν το 2013, χωρίς να έχει διαπιστωθεί παρανομία.

«Μπήκαν μέσα, δε ρωτάνε τίποτα, χούντα, δια της βίας».

Ο φόβος μετά τις εκλογές είναι διάχυτος στην ομογένεια της Χιμάρρας. Οι Έλληνες αισθάνονται πως έχουν στοχοποιηθεί και φοβούνται πως θα πληρώσουν για τους πανηγυρισμούς της νίκης του Φρέντι Μπελέρη.

Σχετικά Άρθρα