Τσίπρας: Αφήγημα σταθερής κυβέρνησης μακρά πνοής για τη διαλεύκανση των υποκλοπών – Αυξάνει η πίεση στον Ανδρουλάκη

 Τσίπρας: Αφήγημα σταθερής κυβέρνησης μακρά πνοής για τη διαλεύκανση των υποκλοπών – Αυξάνει η πίεση στον Ανδρουλάκη

Ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας και αυξάνει την πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις στη βάση του πολιτικού σκεπτικού αφηγήματος ότι τη “Δευτέρα αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα θα είναι αν θα λογοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις υποκλοπές”.

Παράλληλα όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο δημιουργίας σταθερής κυβέρνησης μακρά πνοής με ξεκάθαρο προσανατολισμό και στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών τάραξε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής σε ένα υποθετικό σενάριο συγκρότησης βραχύβιας κυβέρνησης με αποκλειστικό στόχο τη συγκρότηση μιας προανακριτικής επιτροπής για να στείλει στο σκαμνί της Δικαιοσύνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Όπως είπε δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση μετά της εκλογές στην περίπτωση που δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί συγκρότησης κυβέρνησης με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άνοιγμα μιας τέτοια συζήτησης παραμονές των εκλογών δεν είναι παρά η συντήρηση του θέματος των παρακολουθήσεων και των ποινικών ευθυνών του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να έδωσε λαβές στη ΝΔ να μιλήσει για κυβέρνηση απελπισμένων μετά τα σενάρια ηττημέων ή ανοχής, δεν παύει παρόλα αυτά να συντηρεί με δραματικό τρόπο το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Εξεταστική ή προανακριτική

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν το θέμα συγκρότησης μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού αλλά η στόχευση του Αλέξη Τσίπρα ήταν περισσότερο από σαφής. Την αμυντική στάση του κ. Ανδρουλάκη ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τη μετατρέψει σε όπλο του και μοχλό πίεσης να μετατοπιστεί από την παθητική στάση των ίσων αποστάσεων από τον υποκλοπέα του.

Θα πρέπει να πάμε σε προανακριτική είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι από Δευτέρα οι δυο τους θα έχουν ένα σοβαρό σημείο τριβής στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

«Ελπίζω να το αποδεχτεί ο κ. Ανδρουλάκης, αν δεν το αποδεχτεί θα είναι ένα από τα θέματα που θα έχω μαζί του ιδιαίτερη συζήτηση από τη Δευτέρα» ήταν τα λόγια του.

  • Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που άνοιξε στη διακαναλική συνέντευξη του κ. Τσίπρα με αφορμή την ερώτηση του documento θύμισε σε όλους το ’89 και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.

Στη θέση του κατηγορούμενου αυτή τη φορά θα είναι ένας πρωθυπουργός της ΝΔ που σύμφωνα με τη συζήτηση που άνοιξε θα πρέπει να οδηγηθεί στο εδώλιο. Η συζήτηση που άνοιξε όμως δεν φαίνεται να περιορίζεται όμως και στο θέμα μόνο των παρακολουθήσεων.

Υπάρχει και η τραγωδία των Τεμπών για την οποία ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο μιας μήνυσης για τις ευθύνες του στο δυστύχημα.

Τα δυο ζητήματα κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να ιδρώνει και αυτό φάνηκε στην απάντησή του στον Νίκο Χαρτζηνικολάου στο δελτίο του ΑΝΤ1 όταν έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του πόνου δίνοντας την αίσθηση ότι αναφέρεται στους συγγενείς των θυμάτων που του κατέθεσαν μήνυση.

  • Τρεις ημέρες πάντως πριν τις κάλπες και εκεί που τα δυο θέματα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την δημόσια συζήτηση τα δυο κορυφαία ζητήματα επανήλθαν στο προσκήνιο και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Και αυτό συμβαίνει σε μια φάση που οι δυο διεκδικητές της εξουσίας έχουν πια επικεντρώσει στο ειδικό ακροατήριο των αναποφάσιστων και των νέων ψηφοφόρων. 

Σχετικά Άρθρα