Τουρκία: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία – Συλλήψεις δημοσιογράφων της Σαμπάχ στο Βερολίνο

 Τουρκία: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία – Συλλήψεις δημοσιογράφων της Σαμπάχ στο Βερολίνο

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας έχει προκαλέσει η σύλληψη δύο δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ στο Βερολίνο με την Άγκυρα να καλεί για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη, μιλώντας για εσκεμμένη στοχοποίηση του τουρκικού Τύπου. Την ίδια στιγμή οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου οργανώνουν την στρατηγική τους για τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να δίνει έμφαση στην εξωτερική πολιτική, ενώ η αντιπολίτευση επικεντρώνεται στους νέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, οι δύο αρχισυντάκτες της εφημερίδας, İsmail Erel και Cemil Albay κρατήθηκαν μετά από καταγγελία του μέλους του δικτύου Γκιουλέν, Cevheri Güven.

Η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στα σπίτια των δύο δημοσιογράφων, από όπου κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές τους. Οι δύο δημοσιογράφοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ, όπως έγινε γνωστό, κατηγορούνται για επικίνδυνη διασπορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, στοχοποίησαν και αποκάλυψαν στοιχεία και διευθύνσεις Τούρκων δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, επικριτών του Ερντογάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Γερμανία, για εσκεμμένη παρενόχληση και εκφοβισμό του τουρκικού Τύπου και κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις.

Σχετικά Άρθρα