Τεντολούρη στο libre: Το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο μεγάλο

 Τεντολούρη στο libre: Το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο μεγάλο

Η Αγγελική Τεντολούρη, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Καρδίτσα, ανήκει στην νέα γενιά των πολιτικών. Στη συνέντευξη, που παεραχώρησε στο libre, μιλά με βεβαιότητα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Κυριακής, ενώ περιγράφει και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφια βουλευτής.

«Το αίτημα της δικαιοσύνης ακούγεται ακόμα πιο δυνατό», λέει η ίδια και προσθέτει: «παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας και των fake news, οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα στις 21 Μάη. Την Κυριακή, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα βγάλουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Συνέντευξη

Κυρία Τεντολούρη, είστε για πρώτη φορά υποψήφια στο νομό Καρδίτσας. Θα θέλατε να μας συστηθείτε;

Κατάγομαι από την Καρδίτσα, είμαι 38 ετών και μητέρα ενός παιδιού. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα και Νομική, με ειδίκευση στο Δίκαιο Επιχειρήσεων, στη Γαλλία. Εργάστηκα ως νομική σύμβουλος σε πολυεθνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, στην Ελβετία. Το 2017, συνέβη στη ζωή μου αυτό που συνήθως ονομάζεται βιογραφική τομή. Αποφάσισα να εγκαταλείψω την καριέρα μου στο εξωτερικό και να επιστρέψω στην Ελλάδα για να εργαστώ ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Από το 2019 και μετά, εργάζομαι ως συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρόλο που στις μέρες μας οι ιδεολογικές επιλογές είναι ταυτισμένες με την αφέλεια, εγώ πήρα την απόφαση να γυρίσω στην Ελλάδα και να δουλέψω για τον Τσίπρα όχι με όρους επαγγελματικούς, αλλά γιατί πίστεψα στο σχέδιό του για μια νέα Ελλάδα προόδου και δικαιοσύνης. Γι’ αυτήν την ιδεολογική επιλογή μου, είμαι σήμερα πιο σίγουρη και περήφανη από ποτέ.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Κατ’ αρχάς, δεν ασχολήθηκα με την πολιτική τώρα -και δεν πρέπει να ταυτίζουμε την πολιτική με τις βουλευτικές εκλογές. Κατάγομαι από μια οικογένεια, που είναι ταυτισμένη με τον προοδευτικό χώρο της Καρδίτσας και οι σχέσεις μου με τον χώρο της Αριστεράς πάνε πολύ πίσω, καθώς μεγάλωσα μέσα στις ζυμώσεις της. Τη δεκαετία του 2000, εντάχθηκα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις Περιφερειακές εκλογές του 2014, ήμουν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», στην ΠΕ Καρδίτσας. Από το 2017, ο ρόλος μου στο γραφείο Τσίπρα είναι, εκ των πραγμάτων, πολιτικός. Τώρα κατεβαίνω ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Καρδίτσα για τρεις λόγους.

  • Πρώτον, για να συμβάλω. στο μέτρο των δυνάμεων, στην ανατροπή της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Δεύτερον, για να βοηθήσω να αποκτήσει μια νέα σύγχρονη πνοή η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της κοινωνίας της Καρδίτσας.
  • Τρίτον, για να αποδείξω, έμπρακτα, ότι οι γυναίκες μπορούν να κερδίσουν μεγαλύτερο χώρο στην πολιτική ζωή του τόπου -το στοίχημα της ισότητας δεν έχει κερδηθεί ακόμα.

Έχετε δηλώσει ότι «στις εκλογές με απλή αναλογική δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Η πρώτη Κυριακή βγάζει κυβέρνηση». Πιστεύετε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές τις 21ης Μαΐου;

Το μήνυμα έρχεται από τους πολίτες της Καρδίτσας, με τους οποίους είμαι σε καθημερινή επαφή. Έρχεται όμως κι από όλη την Ελλάδα. Από τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο μεγάλο. Το αίτημα της δικαιοσύνης ακούγεται ακόμα πιο δυνατό.

Παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας και των fake news, οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα στις 21 Μάη.

Την Κυριακή, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα βγάλουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ώστε να βγαίνουν τα νούμερα. Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μόνο από τη συνεργασία του πρώτου κόμματος με το τρίτο. Αλλαγή, λοιπόν, σημαίνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό η λεγόμενη χαλαρή ψήφος στην πράξη αποδυναμώνει το αίτημα για μια νέα πορεία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του καθεστώτος Μητσοτάκη έχει ρίξει όλα τα λεφτά σου στο να πείσει τους πολίτες να πάνε χαλαρά (ή να μην καθόλου) στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας για όσα υπόσχονται τα κόμματα πριν από τις εκλογές, αναρωτιέμαι αν υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν τόσες πολλές υποσχέσεις; Και μάλιστα όταν αφορούν σε τόσα πολλά χρήματα; Δεν έχουν λάβει το μάθημα της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας;

Κατ’ αρχάς να σας υπενθυμίσω ότι, επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά με πρωτοφανή σοβαρότητα για τα ελληνική δεδομένα. Παρά την ασφυκτική πίεση της τρόικας, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το Μνημόνιο, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πιο αδύναμους. Προς Θεού, δεν λέω ότι δεν ζορίστηκε ο κόσμος.

Αλλά, επί των ημερών μας, βελτιώθηκαν οι δείκτες της φτώχειας και της ανισότητας. Επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά μια κυβέρνηση δεν άφησε άδεια ταμεία, αλλά το μαξιλαράκι των 37 δισεκατομμυρίων για να μη χρειαστεί να πέσουμε ξανά στην ανάγκη της τρόικας. Τώρα που δεν έχουμε πια τον μνημονιακό ζυγό, έχουμε κάθε δυνατότητα να ανοίξουμε έναν δρόμο συμπεριληπτικής ανάπτυξης και κοινωνικά δίκαιης ευημερίας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι με ακρίβεια κοστολογημένο στα 5,5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή είναι απολύτως μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι να δώσουμε ανάσες στους πολλούς, σεβόμενοι, ταυτόχρονα, τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαπολύσει ένα κύμα μαύρης προπαγάνδας εναντίον του προγράμματός μας, γιατί ξέρει καλά ότι οι προτάσεις μας βρίσκουν ευήκοον ους, στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που είδαν την αγοραστική δύναμή τους να συρρικνώνεται, λόγω της πληθωριστικής έκρηξης. Οι ίδιοι, που μοίρασαν 10 δισεκατομμύρια στους ημετέρους μέσω απευθείας αναθέσεων, και κατήργησαν ταυτόχρονα την 13η σύνταξη, κινδυνολογούν και ψεύδονται ανερυθρίαστα αναφορικά με το ρεαλιστικό και δίκαιο οικονομικό σχέδιό μας. Βεβαίως, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι θα έχουν κόστος: Είναι οι κολλητοί της Νέας Δημοκρατίας που παίρνουν τις δουλειές του Δημοσίου, είναι οι κερδοσκόποι της Ενέργειας, είναι τα καρτέλ που χειραγωγούν τις τιμές, είναι οι εργοδότες που λειτουργούν ασύδοτα κι εκβιάζουν τους εργαζόμενους για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Η κοινωνική πλειονότητα όμως θα δει τη ζωή της να βελτιώνεται. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Και μπορούμε να το κάνουμε με μια προοδευτική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου, βλέπετε περιθώρια  ανατροπής του αποτελέσματος σε πιθανές δεύτερες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη θα είναι το πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Η εικόνα του debate ήταν ενδεικτική. Είδαμε έναν καταπτοημένο απερχόμενο πρωθυπουργό να μην μπορεί να απαντήσει με στοιχειώδη πειστικότητα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια, τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Και είδαμε έναν, πιο ώριμο από ποτέ, Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει, με πειστικότητα, το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως είπε ο αυριανός πρωθυπουργός, μόνο η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σώσει το λαό.

Σχετικά Άρθρα