Ερντογάν: Η Ρωσία δέχτηκε να παρατείνει για δύο μήνες τη συμφωνία για τα σιτηρά

 Ερντογάν: Η Ρωσία δέχτηκε να παρατείνει για δύο μήνες τη συμφωνία για τα σιτηρά

Tην πρόθεση της Ρωσίας να συμφωνήσει σε δίμηνη παράτασης της συμφωνίας των σιτηρών γνωστοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε κατά δύο μήνες με τις προσπάθειες της Τουρκίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ευχαριστώντας επίσης τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη βοήθειά τους.

Τα σχόλια του Ερντογάν, τα οποία έγιναν σε ομιλία του σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματός του AK, έγιναν αφού το τελευταίο πλοίο έφυγε από ουκρανικό λιμάνι.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμβάλλοντας στην ανακούφιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι. Συνοδευόταν από μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διευκόλυνση των αποστολών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, η οποία όμως, όπως επιμένει η Μόσχα, δεν έχει εφαρμοστεί.

Η Ρωσία είχε θέσει την Πέμπτη ως προθεσμία για να διευθετηθούν οι ανησυχίες της αλλιώς απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα