Απόφαση “βόμβα” δικαστηρίου – Ακύρωσε πλειστηριασμό διαπιστώντας πρόβλημα στη σύμβαση fund και servicer (vid)

 Απόφαση “βόμβα” δικαστηρίου – Ακύρωσε πλειστηριασμό διαπιστώντας πρόβλημα στη σύμβαση fund και servicer (vid)

Δικαστήριο, το οποίο έλαβε υπόψη και την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια, έκρινε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που είχε συναφθεί και ως εκ τούτου ακυρώνεται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός. Αυτό εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, μιλώντας για μια συγκεκριμένη περίπτωση η οποία ωστόσο αποτελεί πλέον δεδικασμένο.

Όπως μεταδόθηκε από το Mega, η απόφαση αυτή αφορά εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μια ανώνυμη εταιρεία η οποία αποπλήρωσε το 75% του δανείου. Το υπόλοιπο που δεν μπορούσε να εξοφλήσει ήταν 250.000 ευρώ. Η εταιρεία είχε πληρώσει 1.750.000 ευρώ από το συνολικό δάνειο των 2 εκατ. ευρώ. Το fund που αγόρασε το δάνειο επέβαλε μέσω του servicer κατάσχεση επί της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας. Ήταν ένα διαμέρισμα 120τμ έτσι ώστε να αποπληρωθεί ποσό περίπου 100.000 ευρώ και ήταν η πρώτη κατοικία της εγγυήτριας.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, εξήγησε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ένας servicer μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και εκτέλεση, άρα κατάσχεση ή πλειστηριασμό, ανεξάρτητα με ποιο νομοθετικό πλαίσιο έχουν μεταβιβαστεί τα δάνεια. Το δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως δεν μπορεί να κρίνεις ότι ο servicer με ένα νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς και να εξαιρείς από αυτό το πλαίσιο τη σύμβαση του servicer με το fund. Η σύμβαση ενός servicer με το fund θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν υπάρχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Αυτό κρίνεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα των servicers για δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η έμπειρη δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».

«Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα