ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση στη Le Monde για τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας με τα… ελληνικά νησιά

 ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση στη Le Monde για τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας με τα… ελληνικά νησιά

Με έναν προκλητικό χάρτη, που αναπαρήγαγε από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Le Monde παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Στον χάρτη αυτό φαίνονται ξεκάθαρα όσες περιοχές έχουν κερδίσει οι δύο μονομάχοι Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πρόβλημα με αυτό το χάρτη είναι ότι δείχνει πως τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία έχουν συμπεριληφθεί στις… τουρκικές περιοχές που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου!

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση των διπλωματικών πηγών σχετικά με δημοσίευση παραπλανητικού, τουρκικής επινόησης χάρτη στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στην ανωτέρω εφημερίδα στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά.

Επιπλέον ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Η εφημερίδα Le Monde έχει ήδη διαγράψει τον συγκεκριμένο χάρτη από τον ιστότοπό της.