Τσίπρας: Το κράτος κατάντησε κομματικό φέουδο – Οραματίζομαι μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής

 Τσίπρας: Το κράτος κατάντησε κομματικό φέουδο  – Οραματίζομαι μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον ALPHA. Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει και διερωτήθηκε σε ποια ευρωπαική χώρα άραγε δεν θα υπήρχε ένα κράτος δικαίου ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

Το πρώτο «έγκλημα», όπως είπε, ήταν ο βιασμός των άρθρων του Συντάγματος με τις παράνομες παρακολουθήσεις και το δεύτερο ήταν η συγκάλυψη. Οραματίζομαι μια κυβέρνηση μια προοδευτική κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής.

«Ποιος έκανε τις παρακολουθήσεις; Για ποιο λόγο τις έκανε;» είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «σκάνδαλο» και πως δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

«Τότε πως ο κ. Μητσοτάκης επικαλείτο το εθνικό απόρρητο; Αυτό δεν επικαλέστηκε για να μην βγει η αλήθεια στην επιτροπή;» σχολίασε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε το αίτημα για την ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνηση για την «κάθαρση του δημόσιου βίου».

Ερωτηθείς για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως πρέπει «να γίνουμε Ευρώπη», σημειώνοντας πως ο στόχος μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να βάλει ένα τέλος στο κομματικό ρουσφέτι και στην νοοτροπία με την οποία χτίστηκε το ελληνικό κράτος. Επιπλέον κατηγόρησε κυβέρνηση «ότι δεν έβαλε μυαλό» καθώς λίγο καιρό μετά την εθνική τραγωδία διορίστηκε εκτός ΑΣΕΠ κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.

Το κράτος κατήντησε κομματικό φέουδο δήλωσε με αφορμή με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, την οποία έσπευσε ο «υπουργός των Τεμπών» -όπως χαρακτήρισε τον πρωήν υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή- να την νομιμοποιήσει με νέα απόφαση μετά το ατύχημα «αποδεικνύοντας την ενοχή του». Αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητά του στις Σέρρες υπογραμμίζοντας πως η παραίτησή του δεν μπορεί να θεωρείται «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

«Ζήσαμε το αδιανότητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογγράμισε την ανάγκη να αναβαθμιστούν τα δημόσια ΑΕΙ και να επενδύσει επιτέλους η χώρα στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έδωσε 30 εκατομμύρια για να ιδρύσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι για να πάρει καθηγητές, τη στιγμή που τα προβλήματα που ταλανίζουν τα πανεπιστήμια δεν έχουν λυθεί. «Η μαφία ήλεγχε τη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου» υπενθύμισε με νόημα.

Ερωτηθείς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης του άρθρου 16 σημειώνοντας πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστήμιων στη χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα